П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіПро церковні символи та значення хрещення

Про церковні символи та значення хрещення

Этот материал также доступен на русском языке
Найчастіше наша «релігійна освіта» закінчується знанням кількох молитов і служб.

Але церковні символи та термінологія іноді змушують нас замислюватися над деякими словами та поняттями, пояснити які навряд чи зможуть навіть ті, хто вважає себе глибоко віруючою людиною. Наприклад, мало хто знає, що таке хризму, або хто на іконах тримає в руках храм, або означає «розхреститися».

Що таке хризма?

На іконах і стінах храмів ми часто бачимо зображення двох схрещених літер, укладених у коло, яке називається хризмою. Це монограма імені Ісуса Христа, що складається з двох перших букв його імені грецькою мовою. Також це був таємний знак перших християн, які таким чином передавали один одному інформацію та основи віри.

У 312 році візантійський імператор Костянтин перед битвою побачив у небі хрест зі світла і напис, який передбачав йому перемогу. Після цього Костянтин видав едикт (розпорядження, наказ) про віротерпимість, християни змогли сповідувати свою віру, не приховуючи.

З таємного символу хризму перетворилася на видимий знак тріумфу віри. З того часу на всіх щитах, прапорах та монетах, а також у храмах стали зображати хризму. Сьогодні ми можемо побачити цей символ висіченим на стінах церков і вишитим на одязі священиків.

Хто такі ктитори?

Словом «ктитор» називали людину, яка на свої гроші збудувала православний храм чи монастир, а також придбала ікони чи начиння для її прикраси. У католицизмі таку людину називали донатором, а сучасному світі – благодійником. За візантійського імператора Юстиніана I діяльність ктиторів набула офіційного статусу.

Іноді в храмах можна побачити ікони, на яких зображені ктитори з моделлю зведеного храму або монастиря в руках. Такі зображення ктитори замовляли, сподіваючись, що в храмі молитимуться за них за життя і після смерті. Зазвичай благодійників зображували або тими, хто молиться, або підносить храм Христу і Богоматері. Такі картини були популярні в середні віки, і зараз більшість із них представляють художню чи історичну цінність.

Як відрізнити православний хрест від католицького?

Хрест є загальнохристиянським символом, проте католицький та православний мають деякі відмінності. Майже всі вони стосуються фігури Спасителя.

На католицьких хрестах Ісуса зображують безсило пониклим на хресті, на його обличчі написані муки, а голова увінчана терновим вінцем. На православних символах Ісус виглядає протилежним чином – одухотвореним та доброзичливим.

На православному хресті долоні Спасителя відкриті, він ніби обіймає все людство, тоді як на католицьких зображеннях його руки стиснуті в кулаки від болю.

У православ’ї прийнято зображати ноги Ісуса, прибиті до перекладини двома цвяхами, у католиків – одним.
У православній традиції над головою Христа прийнято зображувати табличку, яку 2000 років тому прибивали на хрестах злочинців. На ній нанесені перші літери слів «Ісус Назаретянин, Цар Юдейський» церковнослов’янською мовою. У католиків таку абревіатуру зображають латинськими літерами.

На православних хрестах із зворотного боку часто наносять напис «Врятуй та збережи». У католиків такі написи робити не заведено.

Чи можна анулювати церковне хрещення?

Вкрай рідко, але трапляється, що людині, охрещеній у православній вірі, може знадобитися відмовитися від хрещення – розхреститися. У давнину, коли наших пращурів силою «заганяли» в християнство, навіть існував ритуал, який дозволяв скасувати хрещення. Пройшовши його, людина поверталася до язичництва. Наразі такого обряду не існує.

Власне, хрещення – це духовне народження людини, і скасувати його, як і, як і повернути назад процес народження, неможливо. Зворотного дії хрещення немає. При цьому багато священиків вважають, що якщо людина задумалася про зняття хрещення, то фактично вона вже зреклася християнської віри. Тим більше, якщо він не відвідує служби і не дотримується церковних канонів.

Чи можна православному носити католицький хрестик?

Єдиної думки щодо цього не існує. Православні священики старого загартування неохоче освячують католицькі хрести, особливо з розп’яттям. Більш сучасні священики вважають, що нічого поганого не станеться, якщо католицький хрест носитиме православний віруючий. Такої самої позиції дотримується і більшість католицьких священиків.

До речі, натільні хрести найбільше популярні у православних християн, тоді як католики не вважають цей аксесуар обов’язковим, а протестанти взагалі відкидають.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні