Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСам собі сантехнік: як швидко почистити кран від нальоту та водного каменю

Сам собі сантехнік: як швидко почистити кран від нальоту та водного каменю

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість сучасних змішувачів води обладнано аераторами.

Всупереч копійчаній вартості ці прості пристосування відіграють важливу роль для нашого комфорту. Але до того моменту, поки їх не заб’є вапняний наліт. Тому регулярне очищення аератора змішувача таке важливе, про що ми і розповімо.

Очищення аератора змішувача

Аератор розсікає водний потік на безліч дрібних та насичує його бульбашками повітря. Такий струмінь стає об’ємним, злегка молочного кольору і не створює бризок, що залишають після себе розлучення на плитці, умивальнику та хромованих поверхнях.

Спінена вода краще очищає і руки, і посуд. За рахунок насичення повітрям зменшується витрата води, а миття стає комфортнішим.

Крім цього, сіточка в аераторі відфільтровує великі частинки бруду і іржі, які часто потрапляють у воду через плачевний стан наших водопровідних мереж. Якщо кран візуально виглядає чистим, але потік води нерівномірний або постійно змінюється напрямок, значить, аератор пора чистити.

Як зняти аератор

Спробуйте відкрутити гайку аератора розвідним ключем проти годинникової стрілки. Губки ключа, щоб не зашкодити хромуванню, оберніть ізолентою. Зазвичай достатньо зробити хоча б півоберта, далі можна відкрутити руками.

Але складність у тому, що від тривалого використання аератор часто прикипає до змішувача. У такому разі не варто порати гарячку. Адже надмірне зусилля може зламати аератор і його частина залишиться всередині гуся. Так і до заміни всього змішувача недалеко. А вартість хорошої сантехніки на наші часи, м’яко кажучи, чимала.

Якщо аератор не відкручується, зніміть гусак і замочіть на півгодини в розчині оцту. Знадобиться 9% розчин оцту і вода в рівних пропорціях. Поступово оцет розчинить наліт і після замочування насадки її можна буде легко відкрутити.

Якщо зняти гусь з якоїсь причини не виходить, наповніть сумішшю оцту та води поліетиленовий пакет. Потім занурте в нього кран і закріпіть в такому положенні резинкою на годину. Після такої процедури гайка аератора має відкрутитись без проблем.

Є ще один спосіб. Наповніть розчином оцту, засобом накипу або лимонною кислотою пробку від пластикової пляшки. Примотайте її малярським скотчем (не залишає слідів на поверхні) до змішувача на 1:00. Потім промийте аератор водою, і ви побачите, що розчин розчинився.

Чистимо аератор

Аератор складається з обічайки, корпусу, сітки (або нероз’ємного корпусу з сіткою) та гумової шайби. При цьому, всупереч поширеній думці, металева сітка нічим не краща за пластикову. Навіть навпаки, вона швидше окислюється і заростає нальотом.

Для швидкого очищення від’єднаного аератора покладіть в невелику миску. Висипте в неї пару чайних ложок лимонної кислоти і залийте окропом. Вже через 5 хвилин почнуть виділятися бульбашки газу, а у воді з’являться шматочки нальоту, що відвалилися. Пісточки, що застрягли в сітці, і маленькі шматочки іржі можна видалити голкою.

Як бачимо, аератор легко очистити навіть без використання якихось дорогих коштів. Відкручуйте і прочищайте його хоча б раз на півроку. Тоді струмінь води з крана не створюватиме бризок, а мити руки або посуд буде зручніше і набагато приємніше.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні