П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНедоотримана пенсія померлого: хто зможе отримати і в який термін?

Недоотримана пенсія померлого: хто зможе отримати і в який термін?

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні після смерті людини родичі можуть отримати виплату недоотриманої пенсії.

Про те, як це правильно зробити, розповіли у Пенсійному фонді.

Отже, недоотримана пенсія – це сума пенсії, яка належала пенсіонеру та залишилася недоотриманою у зв’язку зі смертю. Виплачується вона за місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті (стаття 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”), у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи не проживали.

Кому виплачується недоотримана пенсія?

Члени сім’ї мають звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців від дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох членів сім’ї, які мають право на отримання суми пенсії, зазначеної в частині першій цієї статті, належна їм відповідно до цієї статті сума пенсії ділиться між ними порівну.

Якщо немає членів сім’ї?

У разі відсутності членів сім’ї або у разі незвернення ними за виплатою зазначеної суми у встановлений термін, сума пенсії, що належала пенсіонеру та залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Яким чином провадиться виплата?

Починаючи з 01 квітня 2021 року виплата недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю отримувача здійснюється органами Пенсійного фонду виключно через установи уповноважених банків.

Які документи потрібні?

Для виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера до органу, який призначає пенсію, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер, надається свідоцтво про смерть, документи, що підтверджують родинні стосунки, документ, що засвідчує особу заявника.

За документ, що засвідчує місце проживання особи, приймаються паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.

За документ, що засвідчує родинні стосунки, приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідка про склад сім’ї та рішення суду.

Для виплати недоотриманої пенсії, що увійшла до складу спадщини, приймаються документ, що засвідчує особу заявника, свідоцтво про смерть та свідоцтво про право на спадщину.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні