П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперт зробив невтішні прогнози щодо зростання цін на бензин та дизель

Експерт зробив невтішні прогнози щодо зростання цін на бензин та дизель

Этот материал также доступен на русском языке
Що буде з цінами на бензин і дизель у лютому, чи варто чекати на підвищення?

У лютому ціна на дизель та бензин підскочить до 40 грн/л, а на автогаз – до 25 грн/л. Відповідний прогноз UBR.ua зробив директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін, пояснюючи такий різкий ціновий стрибок неконтрольованим зростанням курсу долара та нафтових котирувань, а також впливом держрегулювання.

Причина підвищення цін – зростання курсу долара та нафти

За словами експерта, велика можливість побачити такі цінники на АЗС існує вже з 12 лютого, чому передуватиме кілька етапів підвищення розцінок на заправках.

Він зазначає, що коливання курсу долара швидко відбиваються на вартості ПММ (паливно-мастильних матеріалів). А у зв’язку із запровадженням в Україні держрегулювання цін на пальне, яке виходить тричі на місяць (1, 11 та 21 числа), перший раз прайс на заправках різко зміниться вже з найближчого понеділка, 24 січня.

На сьогоднішній день ціна на січневий ресурс – 28 грн, плюс 7 грн допустимої націнки. Тобто, з понеділка вартість літра “п’ятого” бензину на преміальних заправних мережах вже злетить під 35 грн.

На початку лютого настає наступне держрегулювання і новий стрибок цін на пальне. Оскільки ціноутворення у нас йде за середньоарифметичною ціною за котируваннями, – каже Леушкін, – то з урахуванням дуже дорогої нафти перша ціна лютого підскочить ще приблизно на 2 грн/л нагору.

Бензин – 40 гривень за 1 л, а газ – 25 гривень

Третє держрегулювання випадає на суботу, 12 лютого, тому за фактом зростання цінників відбудеться найближчого робочого дня – 14 лютого. Підігріє цифри на заправних стелах ще зростання курсу валют.

– Якщо ми дійдемо до 29 грн/$ – а я вважаю, що дійдемо – отже, у нас 14 числа преміальні мережі коштуватимуть по 40 грн/л. А автогаз відповідно по 25 грн/л, – підсумував експерт.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні