П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 24 січня - Міжнародний день ескімо

Цей день в історії: 24 січня – Міжнародний день ескімо

Этот материал также доступен на русском языке
24 січня – 24-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 341 день. Цього дня у світі відзначаються День народження баночного пива, Міжнародний день ескімо, Всесвітній день сміху від живота, Міжнародний день освіти, День поінформованості про синдром Мебіуса.

Яке свято відзначають 24 січня 2022 року?

Своєю резолюцією від 3 грудня 2018 року Генеральна асамблея ООН ухвалила 24 січня Міжнародним днем освіти (International Day of Education), визнаючи його роль у досягненні миру та розвитку.

Проєкт резолюції був запропонований делегацією Нігерії на Глобальній конференції з питань освіти, що проходила в Брюсселі, та підтриманий 58 державами-членами, продемонструвавши політичну волю, спрямовану на підтримку інклюзивної, доступної та якісної освіти для всіх.

Генеральна асамблея поклала проведення ключових заходів Дня на Організацію Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) як спеціалізовану установу ООН, яка займається питаннями освіти.

24 січня святкується “солодке” свято – Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day). Дата для його заснування була обрана тому, що саме цього дня 1922 року власник магазину солодощів у місті Онава (штат Айова, США) Християн Нельсон отримав патент на ескімо.

Ескімо – це вершкове морозиво на паличці, вкрите шоколадною глазур’ю. За однією з найпоширеніших версій, автором цього морозива є кулінар-кондитер Християн Нельсон, який і вигадав покрити шоколадною глазур’ю брикет вершкового морозива. І назвав його “Eskimo Pie” (пиріжок ескімосу). Це сталося в 1919 році, а через три роки він отримав патент на свій “винахід”.

Саме слово “ескімо” за однією з версій прийшло від французів, так називали дитячий комбінезон, схожий на одяг ескімосів. Тому морозиво, “одягнене” в шоколадний “комбінезон”, за аналогією, і отримало назву ескімо.

День зовнішньої розвідки в Україні

24 січня в Україні відзначається День зовнішньої розвідки. Ця Служба була створена указом президента України від 14 жовтня 2004 року на базі Департаменту розвідки та розвідувальних підрозділів регіональних органів Служби безпеки України. Також відомо, що саме 24 січня 1919 року в Українській Народній Республіці було створено перший підрозділ загальнодержавної розвідки.

У світі 24 січня відзначають День змінити життя вихованця, День компліменту, День пивної банки та День сміху.

Що сталося цього дня в Україні та світі?

1848 – у Північній Каліфорнії Джеймс Маршалл знайшов великий золотий зливок. Початок “золотої лихоманки”.

1907 – в Англії організовано перший скаутський загін.

1935 – в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія пива в банках під назвою “Пінисте пиво Крюгера” (“Krueger Cream Ale”).

1976 – відбулася одна з найбільших у XX ст. катастроф танкерів-гігантів: біля берегів Франції сів на мілину танкер Olympic Bravery, який через три тижні розколовся навпіл.

1984 – у США у продажу за ціною 2495 доларів за штуку з’явилися перші комп’ютери “Макінтош”.

1986 – американський космічний апарат “Вояджер-2” став першим штучним об’єктом, що досяг Урана, пройшовши від нього на відстані близько 100 тис. км.

2010 – фантастичний бойовик “Аватар” Джеймса Кемерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.

2011 – вибух в аеропорту “Домодєдово”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають День подружжя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні