Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаОвочівниця із Дніпропетровської області зібрала у своїй колекції 120 незвичайних сортів томатів

Овочівниця із Дніпропетровської області зібрала у своїй колекції 120 незвичайних сортів томатів

Этот материал также доступен на русском языке
Світлана Григорівна Сметана із с. Гупалівка Магдалинського району Дніпропетровської області змалку цікавилася вирощуванням овочів, особливо їй подобалося спостерігати, як на грядці ростуть томати.

Світлана пам’ятає, як у 5 класі попросила, щоб бабуся виділила їй кілька грядок для вирощування овочів, побачивши запал внучки, почала виписувати різноманітні тематичні журнали.

Світлана Григорівна листувалась з такими ж юними поціновувачами овочевих культур, як і вона сама. І одна дівчинка із Челябінська надіслала їй кілька насінин томату сорту Чорний принц. На той час таких помідорів не було ні в кого у селі, це була справжня екзотика. Саме з Чорного принца і почалася любов Світлани Сметани до незвичайних сортів томатів, особливо до темнозабарвлених. Господині подобається їхній незвичайний смак і те, що вони значно солодші за інші сорти. Сьогодні у колекції Світлани Григорівни понад 120 сортів, є чорні, червоні, рожеві, жовті, смугасті.

Томати вирощує через розсаду та висівом насінням безпосередньо в ґрунт. Для розсади є спеціальний парник, куди Світлана висіває томати на початку квітня.

У відкриту землю висіває на початку травня, у кожну лунку кидає по кілька насінин на випадок того, що щось може і не зійти, а якщо вруна дасть усе насіння, то просто їх пересаджує на нове місце. При сівбі добрива не використовує, але рослини краще розвиватимуться, якщо земля родюча, тому восени на грядки, де будуть рости томати, радить внести перегній, можна це зробити навіть взимку, навесні разом з талими водами поживні речовини проникнуть у ґрунт.

Минулого сезону Світлана зібрала щедрий урожай, шкідників та хвороб майже не було, за винятком фітофтори, що пошкодила кілька кущів, котрі росли у тіні. Овочевод радить вибирати для томатів виключно сонячні місця, посадки робити незагущеними, вчасно проводити пасинкування та обривати нижні листочки. Ці звичайні прийоми допомагають зберегти врожай, але якщо фітофтороз вже проявився, то необхідно провести обприскування фунгіцидами.

Непоганий результат дають препарати Рідоміл Голд та Чемпіон, але обробляти кущі потрібно ретельно, щоб захисний засіб потрапив і на нижню сторону листочків, де часто знаходяться спори цієї грибкової хвороби.

На ділянці Світлани Григорівни, окрім томатів, ростуть ще й інші овочеві рослини, є квіти – невелика колекція нарцисів та ірисів. У планах – вирощування бразильської квасолі, залишилося лише насіння придбати.

Читайте також:

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні