П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниОпалення дровами: скільки коштуватиме і які породи вибрати?

Опалення дровами: скільки коштуватиме і які породи вибрати?

Этот материал также доступен на русском языке
Експерти вважають, що мешканцям приватних будинків вигідніше опалювати своє житло дровами, ніж газом. Особливо це актуально для тих, хто живе у лісистих регіонах.

Які дрова найкраще підходять для опалення?

Головний показник – це калорійність дров, тобто, скільки вони виділяють тепла при згорянні однакової кількості матеріалу.

У данному разі пальма першості у дуба. Такі дрова мають тепловіддачу близько 2,100 кВт/год. на 1 кубометр. Перевагою дуба є те, що він повільно горить і майже не містить смол, через які на димарі осідає сажа. Однак є у дубових дров і недолік – ціна, яка є однією з найвищих на популярні в Україні породи дерева.

Не менш популярні і березові дрова, вони помітно дешевші за дубові і практично не поступаються по тепловіддачі – 1,900 кВт/год на 1 кубометр, але в той же час краще сосни та осики.

Береза теж горить рівно і плавно, але на відміну від дуба виділяє смолисті речовини у значних обсягах, які осідають у димарі та на легенях людини.

Рідше для опалення використовують сосну, оскільки вміст у ній смоли рекордний, і через це дрова не тільки чадять, а й стріляють гарячим вугіллям. Тепловіддача деревини становить 1600 кВт/год на 1 кубометр.

Погано горить тополя, хоча є досить поширеним видом дров. Такі породи часто додають у так званий мікс і змішують з вербою або вільхою.

Тепловіддача тополі становить 1,200 кВт/год на 1 кубометр, верби – 1,400 кВт/год на 1 кубометр, вільхи – 1,500 кВт/год на 1 кубометр.

Скільки коштують дрова в Україні?

  • дуб – від 1300 до 1750 грн за куб (залежно від типу дров та обсягу замовлення);
  • верба – 1000 грн за куб;
  • береза – від 750 до 1600 грн за куб (залежно від типу дров та обсягу замовлення).

В середньому на опалення будинку площею 60 квадратних метрів на зиму потрібно близько 5-6 кубометрів дубових дров, інших порід із меншою тепловіддачею знадобиться більше.

Звичайно, ця цифра може трохи змінюватись в залежності від утеплення будинку та того, наскільки холодною буде зима.

Читайте також:

Джерело: segodnya.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні