Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовини20 січня – День Автономної Республіки Крим

20 січня – День Автономної Республіки Крим

Этот материал также доступен на русском языке
20 січня – 20-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 345 днів. У цей день у світі відзначаються Міжнародний день поінформованості про пінгвіни, Дивовижний день збігів, День прогулянки на свіжому повітрі, Міжнародний день прийняття, День музейного селфі.

День Автономної Республіки Крим

В Україні відзначають День Автономної Республіки Крим.

20 січня 1991 року більшість жителів Кримського півострова в непростих соціально-політичних умовах на загальнокримському референдумі висловилися за відновлення Кримської автономії, що зумовило статус Криму у складі України.

На законодавчому рівні статус автономії Криму було закріплено 12 лютого 1991 року.

Проте, у березні 2014 року Російська Федерація окупувала територію Автономної Республіки Крим, а пізніше, попри норми міжнародного права, анексувала її.

Світ засудив дії РФ та на міжнародному рівні визнав анексію території України. Ряд країн запровадили санкції проти Російської Федерації у зв’язку з кричущим порушенням норм міжнародного права.

Відповідно до чинних міжнародних договорів Крим залишається територією України, що визнають практично всі держави світу.

Боротьба за мирне повернення півострова та повноцінну реінтеграцію населення у конституційне поле України наразі триває.

Державні органи влади використовують усі можливі засоби, у тому числі міжнародні судові механізми для відновлення справедливості.

Що сталося в Україні та світі 20 січня?

1265 – граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великобританії вважається найстарішим у світі.

1633 – 68-річний італійський фізик Галілео Галілей відправився з Флоренції до Риму, щоб постати перед судом інквізиції. 21 червня на слуханнях своєї справи він публічно відмовився від підтримки теорії про обертання Землі навколо Сонця.

1661 – у Львові засновано університет Казимира. Нині – Львівський національний університет імені Івана Франка.

1918 – у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1920 – скасування поляками Галицького крайового центру та поділ Галичини на три воєводства: Львівське, Станіславське та Тернопільське.

1943 – у Головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп та посол Японії Хіроші Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було “об’єднати весь потенціал економічного простору Європи та Східної Азії для ведення тотальної війни”.

1943 – у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети “Українське слово”.

1945 – у Вашингтоні відбулася інавгурація Франкліна Рузвельта, обраного президентом США на четвертий термін.

1946 – президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, яка згодом стала ЦРУ.

1946 – після відмови Національних зборів підтримати його пропозицію про фактичний перехід Франції до режиму президентської республіки Шарль де Голль, який з 1944 року очолював країну, подав у відставку з посади глави уряду.

1954 – ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліна до Східного з метою підключення до радянських та східнонімецьких телефонних комунікацій.

1958 – у Лондоні з’явилися перші поліцейські з радарами для визначення порушників швидкості руху на дорогах.

1972 – почалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).

1986 – відбулася зустріч президента Франції Франсуа Міттерана та прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер, які підписали договір про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

1990 – “Чорний січень”: у ніч на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія з суші та з моря напала в Баку на беззбройних людей, загинуло понад 150 людей та поранено 100.

1996 – лауреат Нобелівської премії миру, лідер Організації Визволення Палестини Ясір Арафат став першим в історії палестинського народу демократично обраним лідером.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 17 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні