Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 січня – Всесвітній день снігу

Цей день в історії: 16 січня – Всесвітній день снігу

Этот материал также доступен на русском языке
16 січня – 16-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року лишається 349 днів.

16 січня у світі відзначають Всесвітній день снігу, Всесвітній день The Beatles, Міжнародний день гарячої та гострої їжі, День льодовара (ООН), День Цінуйте дракона, Всесвітній день релігії.

The Beatles

В Україні – День пам’яті кіборгів, у США – День книговидавців, День доброго підлітка, День пам’яті “Сухого закону”, День свободи віросповідання, у Конго – День героїв, у Беніні – День мученика.

16 січня: пам’ятні дати

16 січня 1909 року експедиція Ернеста Шеклтона – ірландського дослідника Антарктики, учасника чотирьох антарктичних експедицій, трьома з яких командував, відкрила південний магнітний полюс Землі.

16 січня 1920 року було прийнято 18-ту поправку до Конституції США. Нею було введено в силу “сухий закон”, який позбавив ліцензій на бізнес виноробів, винокурів, постачальників алкоголю та торговців спиртним. Проти ратифікації “сухого закону” виступили штати Коннектикут, Іллінойс, Род-Айленд та Вісконс. Саме звідти до інших штатів йшла контрабанда алкоголю. На боротьбу із порушниками було витрачено понад 12 мільйонів доларів.

Скасовано “сухий закон” був 5 грудня 1933 року, після ухвалення Конгресом США 21-ї поправки.

16 січня 1965 року сталася найбільша авіакатастрофа в історії Канзасу. Повністю заправлений повітряний танкер Boeing KC-135 Stratotanker після зльоту впав на житлові будинки. Загинули 30 людей.

У 2002 році Рада Безпеки ООН одноголосно проголосувала за накладення санкцій на екстремістську організацію Аль-Каїда та рух Талібан, який правив в Афганістані.

У 2003 році відбувся старт шатлу “Колумбія”, який зазнав аварії при поверненні на Землю 1 лютого. Усі семеро астронавтів загинули.

Раніше опубліковано: Цей день в історії: 15 січня – День народження Вікіпедії

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні