Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 15 січня – День народження Вікіпедії

Цей день в історії: 15 січня – День народження Вікіпедії

Этот материал также доступен на русском языке
15 січня – 15-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 350 днів.

День народження Вікіпедії

15 січня 2001 року – День народження Вікіпедії, універсальної енциклопедії у всесвітній мережі Інтернет. За обсягом відомостей і тематичним охопленням Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією з коли-небудь створених в історії людства.

Попередником Вікіпедії прийнято вважати Nupedia – проект енциклопедії англійською мовою, що реалізує принципи свободи інформації. Статті для неї писали вчені та люди з академічного середовища, а засновниками були Ларрі Сенгер та Джиммі Уейлс.

Щоб прискорити поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 Уейлс і Сенгер відкрили сайт «Вікіпедія». З того часу брати участь у редагуванні енциклопедії міг будь-який користувач Всесвітньої мережі.

Вікіпедія отримала свою назву від технології «вікі», що використовується для її реалізації. У перекладі з гавайської мови вікі означає швидко. У травні 2001 року було запущено мовні розділи Вікіпедії. Нині їх налічується понад 260. Вікіпедія входить до десятки найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів світу.

Що сталося в Україні та світі 15 січня

1776 – у Львові вийшов перший екземпляр “Gazette de Leopol”, першого відомого періодичного видання на території України.

1790 – у Франції введено новий адміністративний поділ. Країну поділяють на 83 департаменти.

1797 – Джон Етерінгтон з Лондона вперше у Великій Британії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору – циліндра.

1943 – у штаті Вірджинія (США) завершили будівництво Пентагону – найбільший офісний будинок у світі, в якому базується Міністерство оборони США.

1992 – Бернерс-Лі Тім, “батько World Wide Web”, випустив веб-браузер – програма, яка дає можливість переглядати ресурси Інтернету.

1993 – у США на телеканалі NBC вийшла в ефір остання (2137) серія “Санта-Барбари”.

2006 – вперше президентом Чилі стала жінка – Мішель Бачелет.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про свята та цікаві події 13 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні