П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСиндром сухого ока: причини виникнення

Синдром сухого ока: причини виникнення

Этот материал также доступен на русском языке
 Синдром сухого ока: печіння, відчуття різі та стороннього тіла в оці.

Синдром сухого ока – запитання читача:

У мене часто червоніють очі. Що робити?

Відповідає офтальмолог Сергій Риков

– Треба розібратися у причинах. Виключити кон’юнктивіт, кератит, глаукому, травму або мікротравму. Якщо багато працюєте за комп’ютером, це може бути синдром сухого ока.

Тоді допоможуть краплі «штучна сльоза», бажано без консервантів. Під час роботи очам треба давати відпочинок. Досить застосовувати формулу 20-20-20, виведену міжнародною спільнотою офтальмологів: через кожні 20 хвилин давати відпочинок очам на 20 секунд – дивитися в далечінь на відстань 20 футів (близько шести метрів).

Ви робите перепочинки або зарядку для очей?

Ні. Але «штучною сльозою» закапую.

– Цього не достатньо. Намагайтеся підключити вправи: переводити погляд максимально вліво, вправо, вгору, вниз. І так по десять- п’ятьнадцять разів. Ще треба висипатися: тривалість сну – не менше восьми годин на добу.

Коли ви спите, око повністю відпочиває, відновлюється: сльоза у достатній кількості циркулює у кон’юнктивальному просторі. Рогівка, яка вдень була пошкоджена мікробами, пилом, за ніч приходить у норму.

У темряві акомодаційний м’яз розслаблюється, відпочиває, судини повноцінно функціонують, наповнюють його кров’ю, він відновлюється, готуючись до роботи.

Читайте також: Як позбутися темних кіл та набряків під очима?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні