Новини

7 січня: Різдво Христове

Історія свята

У християнській церкві у II-IV століттях окреме свято Різдва не відзначалося. Було свято Богоявлення, що відзначалося 6 січня і було пов’язане з Хрещенням Господнім, а водночас присвячувалося і всім подіям Різдва. У IV столітті Різдво було виділене в окреме свято – 25 грудня. На теренах колишньої Російської імперії, зокрема і в Україні, після переходу 1918 року з юліанського на григоріанський календар православна церква почала відзначати свято 7 січня (тобто 25 грудня за старим стилем).

Традиції та обряди на Різдво

Різдвяний період починається з сорокаденного посту, який триває з 28 листопада до 6 січня. У цей час прийнято утримуватися від м’ясної їжі, читати молитви та проявляти милосердя.

Святкування Різдва розпочинається увечері 6 січня. З вечора 6-го, а в деяких монастирях уночі з 6-го на 7-ме, служиться всенощна відправа, а вранці 7-го Різдвяна літургія. За урочистий стіл люди сідають лише після сходження на небі першої зірки, що символізує Віфлеємську зірку. Служби під керівництвом головних осіб духовенства транслюються національним телебаченням.

Увечері 6 січня хрещеники носять своїм хрещеним батькам вечерю – кутю. У відповідь хрещені батьки дають їм ласощі, гроші, іграшки.

Збереглися і традиції колядування у ніч під Різдво. Хлопці та дівчата вбираються в народні костюми, ходять по дворах і домівках і співають колядки – обрядові пісні, які прославляють Христа, вшановують господарів дому і містять побажання родючості та здоров’я. Господарі щедро обдаровують їх грошима та ласощами. Головний атрибут колядників – зірка. Її виготовляють із кольорового паперу та стрічок, у центрі розміщують образ Божої Матері.

7 січня люди ходять у гості до друзів, родичів та вітають їх зі святом.

Різдвяна вечеря

Увечері 6 січня, на Святвечір, господині ставлять на святковий стіл 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Головною стравою є кутя, яку варять із цільних зерен рису або пшениці. До неї додають мед, горіхи, родзинки, курагу, мак. Традиційні різдвяні страви – запечена риба, овочеві салати, рагу, соління, голубці з грибами, пироги з овочевими та солодкими начинками, пиріжки. Головний напій на святковому столі – узвар або компот із сухофруктів та шипшини.

Люди, які дотримувалися сорокаденного посту, розпочинають розговіння вранці 7 січня. На столах з’являються м’ясні страви. Гостям наливають вино.

 

Прикмети на Різдво

  • Якщо 7 січня тепло, то весна буде пізньою та холодною.
  • Якщо вночі на Різдво на небі багато зірок, то рік буде врожайним.
  • На різдвяному столі має бути 12 страв. За вечерею слід залишати чисту тарілку та приладдя для померлих родичів.
  • Знайти якусь річ на Різдво – до статку та матеріального добробуту в році, втратити – до збитків.

Раніше опубліковано: 6 січня: церковні православні свята

Джерело: my-calend

Новое на сайте

  • Дача
  • Новини

Ягоди аґрусу будуть великими і соковитим: просто внесіть це добриво в травні

Яке добриво варто внести під кущі аґрусу, щоб отримати добрий урожай великих ягід.

02/05/2024 15:04
  • Новини

Кекс “П’ятихвилинка”: простий і швидкий рецепт дуже смачного десерту

Спечіть найсмачніший шоколадний кекс всього за кілька хвилин і насолоджуйтесь його незабутнім смаком.

02/05/2024 14:19
  • Новини

Українці отримають готівку на оплату комунальних послуг: розрахунок буде зроблено з травня

Кому субсидію у неопалювальному сезоні призначать автоматично, а хто для цього має подати заяву.

02/05/2024 13:13
  • Новини

Ощадбанк запроваджує обов’язкову ідентифікацію для пенсіонерів — кого це торкнеться

Хто має обов'язково пройти ідентифікацію в Ощадбанку і як це зробити.

02/05/2024 12:36
  • Новини

Почалася реєстрація на грошову допомогу: як отримати виплати

Благодійна організація надає деяким категоріям українців по 6600 гривень. Що потрібно для отримання виплат.

02/05/2024 11:36
  • Новини

Найкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для здоров’я та самопочуття

Щоб раціон був збалансованим, у ньому обов'язково має бути риба. Але не вся риба корисна,…

02/05/2024 11:16