Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВіфлеєм – там, де народився Ісус Христос

Віфлеєм – там, де народився Ісус Христос

Этот материал также доступен на русском языке
Віфлеєм - священне для християнства місто, яке є другим за значимістю після Єрусалиму, тут, згідно з Євангелією, народився Ісус Христос.

Марія та Йосип прийшли до Віфлеєму для перепису населення, оскільки для полегшення роботи переписувачів жителі приходили записуватися до міста, звідки походив їхній рід. При цьому місто не було рідним ні для Діви Марії (яка за однією з версій була з Назарента, за другою з Єрусалиму), ні для Йосипа, який жив у Назареті.

Народження Спасителя у Віфлеємі було передбачене пророком Міхеєм більш ніж за сім століть до самої події: «І ти, Віфлеєм-Єфрато, чи малий ти між тисячами Юдиними? з тебе стане Мені Той, Хто має бути Владикою і Якого походження від початку, від днів вічних» (Мих.2:5).

Цар Ірод, схвильований повідомленням волхвів про народження Царя Іудейського, вимагає знавців Писання вказати місто, де Він має народитися. У відповідь йому наводять неточну цитату з Михея: «Так написано через пророка: і ти, Віфлеєм, земля Юдина, нічим не менше воєводств Юдиних, бо з тебе станеться Вождь, що впасе народ Мій, Ізраїля» (Мф.2:5-6 ).

У сучасному Віфлеємі багато історичних та святих місць. Ясельна площа бере свою назву від ясел, в яких народився Ісус Христос там, де сьогодні розташований храм Різдва. На ній розташована Мечеть Омара (єдина мечеть міста) та Палестинський центр світу.

Назва вулиць, що ведуть на площу також пов’язані з Ісусом: вулиці Зірки та Різдва.

Храм Різдва Христового з печерою. Перший храм на цьому місці був збудований святою царицею Оленою, але згорів у 529 році. Ця ж будівля збудована у VI—VII ст., який вважається єдиним християнським храмом у Святій землі, що зберігся цілістю з домусульманського періоду. У храмі завжди величезна кількість туристів та паломників.

Біля входу до печери Різдва знаходиться чудотворна Віфлеємська ікона Божої Матері. Це єдина ікона, де Діва Марія посміхається.

Головна святиня храму – печера Різдва Христового.

У ті часи була традиція будувати будинки над печерами або надбудовувати печери так, що сама печера ставала першим поверхом, де містили худобу. Печера досить вузька і довга, її стелі сильно закоптилися.

Місце народження Христа відзначено срібною зіркою, яка вставлена ​​в підлогу і колись була позолочена та прикрашена коштовним камінням.

Зірка має 14 променів і символізує Віфлеємську зірку, всередині по колу напис латинською мовою: «Hic de virgine Maria Iesus Christus Natus est» (Тут народився Ісус Христос від Діви Марії).

Над цією зіркою, у напівкруглій ніші, висять 16 лампад з яких 6 належать православним, 6 вірменам та 4 католикам.

“І породила Сина Свого первістка, і сповіла Його, і поклала Його в ясла, бо не було їм місця в готелі” (Лк. 2:7). Власне Ясла – це годівниця для свійських тварин, що була в печері, їхня Пресвята Богородиця за потребою використовувала як колиску.

Саме тому Діву Марію після народження Ісуса Христа разом із волхвами зображують у хліві поруч із тваринами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні