Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіНацбанк дозволив брати з українців 1000% річних за мікрокредитами

Нацбанк дозволив брати з українців 1000% річних за мікрокредитами

Этот материал также доступен на русском языке
Нацбанк заявив, що не має наміру обмежувати кредиторів у їхніх кредитних ставках. Вони залишаться незмінними.

Нацбанк: це ринкові відносини

Нацбанк не вбачає за собою права втручатися у фінансову діяльність приватних кредиторів. Він не має на це законних підстав.

“Це ринкові відносини. І всі фінансові установи, які надають споживчі кредити, працюють за однакових умов”, – заявила начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук.

У багатьох кредиторів правила виписані так, що іноді мікрокредит обходиться позичальнику в 1000% річних. Взявши одного разу навіть невелику позику і не зумівши виплатити її вчасно, люди потрапляють у боргову кабалу.

Нещодавно вийшла постанова, згідно з якою вже з 8 січня 2022 року всі компанії, що працюють на ринку фінансових послуг, зобов’язані будуть надавати на своїх вебсайтах та в рекламі вичерпну інформацію про умови позик, реальні відсотки та труднощі, з якими може зіткнутися позичальник.

“Ми сподіваємося, що розкриття процентних ставок, без обманних практик, спонукатиме фізичних осіб замислюватися, настільки їм потрібен такий дорогий кредит. А прозора конкуренція працюватиме на зниження таких ставок”, – сказала представниця Нацбанку.

Нацбанк розробляє правила для кредиторів

Нацбанк розробляє правила, які зобов’язуватимуть кредитора оцінювати платоспроможність свого клієнта. Наприклад, якщо він уже взяв кредити у 5-10 компаніях, то, очевидно, більше йому давати не варто, бо він не зможе повернути ці гроші.

Багато позичальників можуть втратити можливість взяти в борг до зарплати через те, що не пройдуть перевірку.

Раніше опубліковано: Как обратиться в контакт-центр Нацбанка?

Джерело: Today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні