Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРіздвяний стіл: що символізують святкові страви

Різдвяний стіл: що символізують святкові страви

Этот материал также доступен на русском языке
Різдво – особливе свято для всіх християн планети.

З першою зіркою всі сідають за стіл відзначати особливою ритуальною вечерею найбільшу подію християнства – народження Ісуса Христа. Кожна страва цієї трапези матиме своє неповторне значення та сенс.

Оскільки саме на Різдво закінчується різдвяний або Пилипівський піст – то всі страви на святковому столі також мають бути пісними. У ці святкові дні стіл символізує Тайну Вечерю, на яку згодом Ісус зібрав своїх апостолів.

Стіл – символ єдності, взаєморозуміння, вміння вислухати, це місце зустрічі поколінь, місце де передаються традиції, звичаї та сімейна мудрість, місце спільної молитви та місце для зустрічі сім’ї разом.

Пісні страви Різдвяного столу

1. Кутя

Після святкової різдвяної літургії прийнято сідає за стіл і першою стравою традиційно завжди була “голодна” кутя – продукти, з яких готується кутя, мають свою символіку: крупа – довголіття, мед – символ здоров’я та благополучного побуту, “солодкого” життя, мак – достаток. в будинку.

2. Узвар

Звареною з плодів природи, традиційний узвар із сухофруктів є одним із найгідніших дарів, які подають новонародженому Ісусу. Сьогодні і в православних, і в католицьких українських сім’ях узвар вважається важливою частиною Різдвяної трапези.

3. Пісні вареники

Вареники на Святвечір символізують достаток та добробут у сім’ї на весь рік.

4. Рибні страви

Риба спочатку, ще з біблійних часів, символізувала Ісуса Христа, а також його апостолів – саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть “ловцями людей”.

5. Мед

Мед на святковому столі уособлює символ Божого слова та чистоти. На свято вечірній стіл мед обов’язково подають в окремому посуді.

6. Голубці

Голубці – невід’ємний атрибут українського різдвяного столу. Готують голубці у вигляді загорнутого листя капусти з пісною начинкою. Сама назва цієї страви вже вказує на символічність і ототожнюється із символом голуба. Голуб для християн – уособлення Божої любові, символ краси, сили та Святого Духа.

7. Часник

Часник також обов’язково присутній на столі, але його кладуть під скатертину. Для християн часник символ очищення від гріхів, символ здоров’я та родючості, а присутність його на святковому столі – побажання щасливого розмноження сім’ї. Також у народі часник використовується як сильний оберіг від шкоди нечисті.

Щойно наставало 7 січня, на стіл дозволялося ставити і м’ясні страви.

Нове на сайті