П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: Святвечір та День яблуні

Цей день в історії: Святвечір та День яблуні

Этот материал также доступен на русском языке
6 січня – 6-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 359 днів. Цього дня у світі відзначаються Хур-хрум-день, День яблуні та Всесвітній день дітей-сиріт війни.

Які свята відзначають 6 січня?

У США – День обіймашок, День пісочного печива, День бобів, День технологій, День «Покличте поета на обід», День зважування, в Ірландії – Маленьке Різдво, у Німеччині, Іспанії – День трьох королів, на Ямайці – День марунів, в Індії – Путрада Екадаші, в Лаосі – День Патет Лао, в Італії – День Бефани, у Болгарії – Йорданів день.

Різдвяний святвечір

Сьогодні Різдвяний святвечір у східних християн. У народі його також називають коляда. Значення святої ночі появи на світ Богонемовляти Христа настільки велике, що навіть хід нової історії та наше літочислення ми сьогодні ведемо саме від Різдва Христового. Святвечір – навечір’я Різдва Христового, останній день Різдвяного посту. У Різдвяний святвечір до “вечірньої зірки”, тобто до вечірніх піснеспівів за Богослужінням “Волхви з зіркою йдуть”, нічого не їли і навіть не сідали за стіл. З появою ж на небі першого радісного вогника, який колись сповістив волхвам про народження Спасителя, можна було починати святкувати.

Головна кулінарна подія Різдва – це вечеря на святвечір. Наші пращури напередодні Різдва обов’язково клали на стіл пучок свіжого сіна – на згадку про ясла, в яких народився Ісус. Стіл накривали білою скатертиною і розставляли на ньому дванадцять страв – за кількістю апостолів – і всі страви були пісними.

Що сталося 6 січня

1838 – у місті Моррістаун (штат Нью-Джерсі, США) у майстернях чавуноливарного заводу Спідуелла Альфред Вейл та Семюел Морзе продемонстрували свій перший телеграф.

1846 – у Переяславі в маєтку свого друга Андрія Козачковського Тарас Шевченко написав свій знаменитий “Заповіт”.

1846 – у Києві створено Кирило-Мефодіївське товариство.

1870 – відкриття Віденської філармонії.

1912 – Альфред Вегенер представив теорію дрейфу материків.

1928 – річка Темза, що вийшла з берегів, затопила деякі райони Лондона. 14 людей загинули, водою були залиті підвали у Вестмінстері, рів Тауер, у галереї Тейт було пошкоджено 12 картин. Лондон залишився без телефонного зв’язку.

1928 – вперше в історії багатонаціональних держав Європи у Польщі сформовано виборчий блок національних меншин – представники українських, білоруських, німецьких та єврейських національних партій.

1939 – німецькі фізики Отто Ган і Фріц Штрассман повідомили про відкриття способу розподілу ядер урану під дією нейтронів. Це був перший крок практичного використання ядерної енергії.

1975 – на американському телеканалі NBC вперше вийшла в ефір гра “Wheel of Fortune”, відома як “Поле чудес”.

1978 – уряд Сполучених Штатів повернув Угорщині одну з її реліквій – корону святого Іштвана, яка зберігалася в США з часів Другої світової війни.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Аргентиною.

2019 – Православна церква України отримала Томос про автокефалію.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події, що сталися 4 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні