П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія16 цікавих фактів про мандарини

16 цікавих фактів про мандарини

Этот материал также доступен на русском языке
Новорічні свята у нас неодмінно асоціюються з яскравим кольором, ароматом і смаком улюблених цитрусових ласощів.

Ці ошатні фрукти дуже корисні і мають набір незамінних якостей.

  1. Першою ознакою солодощі мандарин є те, що він здається важчим для свого розміру.
  2. Батьківщина мандарину – Китай. Існує легенда, що плоди отримали свою назву на честь китайських чиновників-мандаринів. Довгий час цитрус вирощувався лише у садах цих поважних людей. У мандарину понад 50 сортів – вони різні на смак, форму та колір. Є навіть декоративні.
    У Китаї є давня традиція святкування Нового Року. З’явилася вона 1000 року до н.е. Гості дарують господарям два мандарини, отримуючи при догляді два інші мандарини. Ця традиція означає побажання багатства, тому що китайською мовою слова «два мандарини» звучать схоже на «золото», а також китайці вірять у магію чисел.
  3. В одному мандарин міститься втричі більше вітаміну А, ніж в апельсині, і маса потужних біофлавоноїдів.
    Фрукт містить клітковину. Причому як розчинну, і нерозчинну.
    Перша служить пребіотиком та стимулює зростання корисних бактерій, які покращують травлення та відновлюють мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Друга – допомагає перистальтиці кишечника. Завдяки цьому інші поживні речовини засвоюються краще. Один середній мандарин заповнює 8% добової норми харчових волокон.
  4. Мандарини корисні для здорової, красивої посмішки!... Дослідники з Державного університету Нью-Йорка в Буффало показали, що люди, які не отримують свою щоденну дозу вітаміну С, набагато більше схильні до гінгівіту. Це захворювання, при якому ясна розпухають і кровоточать, коли ви чистите зуби.
  5. Цитруси корисні здоров’ю очей! Вітамін A підвищує гостроту зору, зміцнює рогівку, допомагає краще бачити у темряві та захищає слизові тканини. А вітамін C відповідає за кровопостачання зорових органів, знижує очний тиск та на 33% скорочує ризик розвитку катаракти. Але майте на увазі: щоб відчути максимальний ефект, мандарини краще їсти свіжими!
  6. Мандарини роблять міцними кістки. Дослідження університету Тафтса виявило, що у групи чоловіків, які споживали більше вітаміну С та калію – саме поєднання, як у мандаринах – збільшилася щільність кісткової тканини. Це означає, що їм не загрожують остеопороз та переломи кісток.
  7. Мандарини сприяють засвоєнню заліза. Вітаміни цитрусу, працюючи разом із іонами заліза з їжі, допомагають їм засвоюватися краще. Залізо критично важливе для нашого благополуччя. Нестача заліза – це захворювання, яке називається анемія (залізодефіцитна анемія). І навіть невелика нестача заліза видно, як темні кола під очима.
  8. Вітамін B12 у мандаринах сприяє зростанню волосся, зменшує їх випадання та уповільнює процес посідання. Деякі дорогі засоби для догляду за волоссям містять витяжку з мандаринів. Але все ж таки краще діяти зсередини. Вітамін А, що знаходиться в цитрусі, робить шкіру зволоженою, а також регулює виділення шкірного сала.
  9. Фрукти ефективні у боротьбі з тривогою, занепокоєнням та стресом. І справа не лише у яскравому кольорі плодів. Вітаміни групи B, що входять до їх складу, захищають нервову систему і м’яко заспокоюють, а вітамін C регулює роботу надниркових залоз, скорочуючи синтез гормону стресу — кортизолу. Крім того, ефірна олія мандарину – один з найкращих натуральних засобів від безсоння та поганого настрою.
  10. а10) Ви можете їсти мандарини частіше, щоб знизити ризик утворення каменів у нирках. Вчені з університету Фрідріха II в Неаполі з’ясували, що дієта, багата на цитрусові, збільшує рівень цитратів у сечі. Ці речовини гальмують кристалізацію та осадження солей кальцію, які перетворюються на тверді відкладення – кальцинати. За словами дослідників, більшість ниркових каменів з’являються саме через низький рівень цитратів у сечі.
  11. На думку дослідників в Університеті Західного Онтаріо, головний секрет мандарину – флавоноїд під назвою НОБЛЕТІН. Науковими дослідженнями доведено, що цей потужний флавоноїд допомагає захистити від діабету 2го типу та допомагає запобігти накопиченню жиру (особливо у печінці), змушуючи тіло спалювати його, перешкоджаючи утворенню та його зберіганню. Окрім профілактики цукрового діабету доведено, що ноблетин захищає від атеросклерозу, причини хвороб серця.
    Також флавоноїди цитрусу мають властивість знімати запалення. Вони захищають організм від дисбалансу вільних радикалів та окислювального стресу, який може призвести до пошкодження тканин та появи онкологічних захворювань. Крім того, ці антиоксиданти здатні пригнічувати ріст ракових клітин. Причому корисна не стільки м’якоть мандаринів, скільки їхня шкірка – там найбільше флавоноїдів! За їхньою кількістю вона випереджає шкірку лимона та грейпфрута.
  12. Плоди корисні для клітин крові при вмісті майже 20 мг фолатів, – природної форми фолієвої кислоти. Ця важлива сполука сприяє репарації ДНК (тобто ремонту молекулярних ушкоджень спадкового матеріалу клітини) та здоровому зростанню тканин організму.
  13. Мандарини знижують ризик раку та інших серйозних захворювань. Активні сполуки в них тангеретину та лимоноїдів здатні стримувати ріст ракових клітин, лейкемії та раку молочної залози. Поки що ці дослідження проведені на культурах клітин і на тваринах, але все ж таки інформація обнадійлива, оскільки ці дослідження були досить серйозними.
  14. Плоди підвищують апетит, покращують обмінні процеси, використовуються як ефективний антицинготний, протигрибковий та протиастматичний засіб, при гіпо- та авітамінозах. Вони також містять речовину, що має протизастійну та протинабрякову властивість. Тому склянка мандаринового соку вранці – добрі та смачні ліки для очищення легень та бронхів від слизу.
    Але, судячи з усього, мандарини потрібно повністю – разом з білою сіточкою, що містить глікозиди – речовини, що зміцнюють судини, і шкіркою, яка теж дуже корисна. Так у шкірці містяться ефірні олії, органічні кислоти, флавоноїди, вітамін С, каротин, які покращують вироблення шлункового секрету та стимулюють засвоєння їжі. Свіжа мандаринова шкірка використовується при лікуванні блювоти, болів у животі, діареї та бронхітах, а висушена – заспокоює центральну нервову систему. Відвар з мандаринових кірок допомагає при бронхіті та трахеїті.
  15. Мандарини містять багато вітаміну C, який так необхідний холодного сезону. Він активізує імунні клітини, допомагаючи організму боротися з інфекціями та вірусами. Концентрація вітаміну C залежить від умов транспортування та сорту мандаринів. Так, якщо під час перевезення плоди перемерзли, його буде небагато. Найбільше аскорбінової кислоти міститься у клементинах.
  16. Масло цитрусу активно застосовують для пілінгів, масажів та інших косметологічних процедур для догляду за шкірою тіла та обличчя. Найчастіше воно використовується для боротьби з акне, целюлітом, розтяжками.
    Додавши у ванну 15 крапель ефірної олії мандарину, а також пакет натуральної, морської солі, ви не тільки отримаєте відмінний релакс, але й подбайте про тонус своєї шкіри.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні