Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи можна подарувати земельний пай та як це зробити?

Чи можна подарувати земельний пай та як це зробити?

Этот материал также доступен на русском языке
Землю сільськогосподарського призначення можна не тільки продавати, а й дарувати. Сфера земельного законодавства України зазнала істотних змін у зв'язку з набранням чинності у липні 2021 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Норми згаданого закону мають свої особливості та встановлюють деякі обмеження щодо порядку відчуження земельних ділянок с/г призначення за договором дарування.

Відповідно до частини 3 статті 131 Земельного кодексу України земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, спадкового договору, обміну шляхом внесення до статутного капіталу або шляхом стягнення на них.

Отже, дарування – одна з форм відчуження землі. Ця форма дуже специфічна, адже вона не передбачає жодної матеріальної компенсації дарувальника з боку того, кого обдаровують.

При цьому законом визначено коло людей, які можуть отримати землю як дар від конкретного власника.

Хто може отримати землю у дар?

  • чоловік чи дружина дарувальника;
  • родичі (діти, батьки, рідні (повнорідні і неповнорідні) брати і сестри, двоюрідні брати і сестри, дід, баба, онуки, правнуки, рідні дядько та тітка, племінниця та племінник, пасинок, падчериця, вітчим, мачуха).

При цьому слід пам’ятати, що такі обмеження поширюються не на всі земельні ділянки, а лише на ті, що мають сільськогосподарське призначення.

Такі вимоги не застосовуються:

  • до земельних ділянок несільськогосподарських угідь (крім земельних ділянок під польовими дорогами, виділених у проєкті для доступу до земельних ділянок);
  • до земельних ділянок для садівництва.

Читайте також:

Джерело: agrotrend.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні