Як мікрогрин вирощують латук, салат, кресс-салат, руколу, базилік, коріандр, гірчицю, соняшник, кукурудзу, сочевицю, горох, нут, редьку, редис, моркву, редис, злакові, капусту (білокочанну, червону, броколі та. ).
Мікрозелень легко засвоюється. У молодих пагонах містяться вітаміни груп А, В, С та К, білок, бета-каротин, фосфор, калій, магній та залізо. При цьому концентрація корисних речовин у мікрогрині в 40 разів перевищує кількість живильних мікроелементів у зрілих стеблах та листі рослин.
Мікрогрін використовують як смакові добавки та прикраси для закусок, основних страв, як гарнір до м’яса, а також як важливий елемент фітококтейлів.
Способи вирощування:
- Перший спосіб – на ґрунті.
Замочіть насіння відповідно до інструкції на упаковці. У невисокий контейнер без отворів насипте ґрунт для розсади (шар 3-4 см). Викласти насіння у ґрунт, злегка присипати землею, змочити водою з пульверизатора. Накрити контейнер прозорою кришкою або харчовою плівкою (їх можна зняти, коли з’являться паростки) і поставити його на місце з хорошим освітленням. Паростки збризкувати водою з розпилювача до 3 разів на день. Вживати мікрозелень можна, коли на паростках з’являться 1-2 справжніх листочка. Зазвичай мікрогрін зрізають кухонними ножицями безпосередньо перед вживанням. Зберігати зелень можна у холодильнику в герметичній ємності до 7 днів. - Невисокий контейнер без отворів вистелити шаром вати чи ватних дисків, добре зволожити їх. Перед висаджуванням насіння замочити у воді на 15-20 хвилин, потім рівномірно розкласти по поверхні вати, контейнер накрити кришкою, плівкою або склом. Далі вирощувати за аналогією з першим способом: чекати на сходи, потім регулярно обприскувати до появи перших листочків.
- На дно контейнера викласти вологі паперові рушники або туалетний папір, на них – замочені на 20 хвилин насіння. Далі – за схемою, наведеною вище. Важливо запам’ятати: папір має бути вологим постійно, але не мокрим, інакше це зашкодить кореневу систему паростків.
- Можна вирощувати на марлі. Спосіб вирощування, аналогічний методу з ватою та папером. Але вирощування мікрогрину на марлі має свої переваги: завдяки текстурі тканини зелень можна не зрізати, а акуратно виймати з осередків разом із коренем, що значно підвищує її харчову цінність.
- У скляну банку викласти насіння, залити водою на 24 години. Шийка банки закрити марлевим відрізом, зафіксувати гумкою. Потім воду злити через тканину, через неї промити насіння. Встановити банку в піддон під нахилом (близько 30 градусів) – у такому положенні вона має бути до кінця вирощування мікрогрина. Поставити піддон з банками на місце з хорошим освітленням. Промивати насіння, а потім і паростки до появи перших листочків 2-3 рази на день. Перед вживанням мікрозелень також краще промити.