П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВся правда про чайлдфрі: чому деякі люди не хочуть мати дітей?

Вся правда про чайлдфрі: чому деякі люди не хочуть мати дітей?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми звикли до того, що кожна жінка повинна народити дитину, якщо, звісно, не має медичних протипоказань, але зараз серед молоді часто можна зустріти тих, хто свідомо відмовляється мати дітей. У суспільстві є явище - чайлдфрі.

Давайте розберемося, що рухає людьми, які відмовляються мати дітей.

Що таке чайлдфрі ?

Чайлдфрі означає«вільний від дітей» у перекладі з англійської мови. Так називають тих, хто свідомо відмовляється мати дітей. Чайлдфрі іноді називають рухом або субкультурою.

Реакція суспільства на бездітність залежить від країни і традицій. У США вони об’єднуються в групи однодумців, там існує кілька десятків організацій. У Європі цим нікого не здивувати у великих містах.

В Україні бездітні люди не поспішають розповідати іншим про свою позицію. Багато людей, які вибирають свідому бездітність, відчувають тиск суспільства. Родичі натякають, що час мати дітей. Лікарі в клініках переконують жінок, що їм потрібно народжувати. При прийомі на роботу питанню материнства часто також приділяється надмірна увага.

Які причини мотивують стати чайлдфрі?

Всі чайлдфрі різні, і кожен може мати свої причини. Вчені намагаються знайти схожість, але це досить складно. Ставлення людей часто змінюється з часом. В одному дослідженні з питання свідомої бездітності чверть респондентів докорінно змінили свою думку через кілька років.

Умовно чайлдфрі можна розділити на дві групи:

  • люди, які не люблять дітей
  • люди, які добре себе почувають без дітей

Багатьох чайлдфрі непокоять соціальні проблеми, перенаселення планети і виснаження ресурсів. Вони не хочуть прирікати дітей на страшне майбутнє. Жінки, які не хочуть мати дітей, будують свою кар’єру, не відволікаючись на декретну відпустку. Чоловіки дозволяють собі вибирати більш цікаве заняття, а не високооплачувану роботу, щоб підтримати дітей. У когось діти просто не викликають жодних емоцій, а мати дитину, бо так треба, вони просто не хочуть.

Чайлдфрі агітують за бездітність?

Це не так. Чайлдфрі не агітують за бездітність, хоча в інтернеті часто намагаються звинуватити їх у цьому. Не плутайте свідому бездітність і поняття чайлдхейт,що означає ненависть до дітей.

Ненависники дітей часто кидаються з критикою на традиційне суспільство. Все, що пов’язано з материнством, пологами і грудним вигодовуванням, може викликати у них відверту неприязнь. Вони придумують різні образливі клички для вагітних жінок, демонізують материнство, обговорюють в спільнотах огидну поведінку дітей і батьків. Через це багато хто думає, що чайлдфрі виступають проти всіх дітей, хоча це не так.

Раніше ми розповідали, як зрозуміти, що людина говорить неправду.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні