Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк зрозуміти, що людина говорить неправду?

Як зрозуміти, що людина говорить неправду?

Этот материал также доступен на русском языке
Люди час від часу брешуть. Є маленька брехня, щоб захистити почуття іншої людини: "Ця сукня тебе взагалі не повнить!" Є велика брехня, коли пишуть неправду в резюме або намагаються приховати злочин.

Давайте розберемося, як можна зрозуміти, що вам говорять неправду.

Чи можна відрізнити брехню від істини?

Звичайні люди не дуже добре відрізняють брехню від істини. В одному дослідженні автори дійшли висновку, що тільки в 54% випадків люди могли точно ідентифікувати брехню. Це не набагато краще, ніж кидання монети, якщо врахувати, що люди вгадали суто випадково.

 

З іншого боку, судді та поліцейські, які щодня мають справу з брехнею, також не можуть похвалитися хорошим результатом – лише 56% випадків. Професіонали відчувають себе впевненіше у виявленні брехні, але їхня оцінка спотворена і немає гарантії точного виявлення.

Зовсім недавно вчені з’ясували, що брехню можна розпізнати на слух. Людський голос видає певний звуковий підпис, коли ми говоримо правду, і мозок автоматично підхоплює його. Вся справа в тональності і швидкості. Коли людина говорить неправду, інтенсивність звуку на початку слова слабка, потім інтонація наростає і мова стає повільнішою. Якщо ж говорити впевненим тоном, то звуковий підпис майже такий, як і у чесної людини. Це означає, що брехун, який вірить у свою брехню, може звучати правдиво.

За якими зовнішніми ознаками можна зрозуміти, що людина бреше?

Дослідники з Каліфорнійського університету підготували рекомендації для правоохоронців. Ряд зовнішніх ознак може свідчити про те, що людина бреше:

  • Розпливчасто, без подробиць
  • Повторювання запитання перш ніж відповісти на нього
  • Мова фрагментарна, речення розбиті
  • Нездатність надати конкретні факти, коли історія ставиться під сумнів
  • Гра з волоссям, торкання пальцями губ

 

Багато хто думає, що звернувши увагу на зовнішні ознаки, вони зможуть виявити обман. Однак їхнє сприйняття не пов’язане з реальними здібностями, впевнені психологи. Коли людина починає надмірно аналізувати поведінку іншої, складніше виявити обман, ніж якби вона просто покладалася на свої внутрішні відчуття. Не покладайтеся занадто багато на мову тіла.

Які найвірніші способи викрити брехуна?

Перед брехнею люди часто репетирують свою історію. Наш мозок влаштований таким чином, що ми продумуємо історії в хронологічному порядку, від початку до кінця. Якщо вам здається, що співрозмовник бреше, попросіть його розповісти свою байку задом вперед (навпаки), радить клінічний психолог Еллен Хендріксен. Цей метод використовується співробітниками поліції, коли вони ставлять навідні питання: “Отже, коли ви випадково побачили машину на узбіччі дороги, ще раз нагадайте мені, що було до цього?” Мозок брехуна зазвичай не готовий прокручувати вигадану історію в зворотному напрямку, тому людина може «розсипатися».

 

Ще один вірний спосіб – довіряти своїм відчуттям. Брехуни щосили хочуть здаватися правдивими. Вони посміхаються в правильні моменти і говорять правильні речі. При цьому виникає відчуття якоїсь фальші, ніби дилер намагається продати вам вживаний автомобіль за формулою «не бив, не фарбував, в ДТП не потрапляв, дідусь їздив». Якщо у вас є подібне відчуття під час спілкування, можливо, вас справді намагаються обдурити, вважає Еллен Хендріксен.

За словами психолога Рональда Фішера, який тренує агентів ФБР, брехуни справді нервують значно більше, але можуть це приховати, а необізнані люди просто нічого не помітять. Тому фахівці звертають увагу на слова людини, а не на жести або міміку. Наприклад, під час допиту підозрюваному дозволяють говорити вільно, без тиску, але докази не озвучують, тримаючи їх до останнього. В результаті людина починає плутатися в своїх свідченнях, суперечить собі. В одному експерименті ця методика допомогла працівникам поліції виявити неправдиві свідчення в 85% випадків. Чим більше брехун говорить, тим більше він збентежений.

Раніше ми розповідали, як боротися з негативом в соціальних мережах.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні