П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 15 грудня - День працівників суду і Міжнародний...

Цей день в історії: 15 грудня – День працівників суду і Міжнародний день чаю

Этот материал также доступен на русском языке
349-й день у році (350-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 16 днів.

Сьогодні Україна відзначає День працівників суду. Він був встановлений указом Президента від 8 грудня 2000 року «з урахуванням ролі судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, утвердженні принципу верховенства права і розвитку та у зміцненні України як демократичної, правової держави».

 

Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці був створений вищий судовий орган – Генеральний суд. Його перше засідання відбулося 15 січня 1918 року, але апеляційні суди почали виконувати свої обов’язки тільки наприкінці квітня 1918 року.

Міжнародний день чаю – неофіційне свято, яке відзначається щорічно 15 грудня з ініціативи Центру Освіти та Спілкування. Також 15 грудня було ухвалено «Всесвітню декларацію прав працівників чайної промисловості».

 

Незважаючи на тисячолітню історію самого чаю, свято, присвячене цьому дивовижному напою, з’явилося зовсім недавно. Рішення про створення такого свята було ухвалено після неодноразових обговорень у багатьох міжнародних організаціях. Це сталося під час Всесвітнього громадського форуму, який відбувся в 2004 році в Мумбаї і в Порту-Алегрі в 2005 році. Перший чайний день був проведений 15 грудня 2005 року.

Пам’ятні події 15 грудня

1699 — за указом царя Петра I в Московії замість хронології «створення світу» приймається юліанський календар; зворотний відлік і святкування Нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1880 – Харківське водопровідне товариство побудувало перший водопровід у Харкові.

1915 – The New York Times опублікувала статтю про геноцид вірмен в Османській імперії.

1917 – проголошена в Кишиневі Демократична Республіка Молдова.

1932 – ЦК КПУ (більшовиків) затвердив список з 82 районів України, де було припинено постачання промислових і харчових продуктів через зрив планів хлібозаготівель (початок Голодомору) в Дніпропетровській області – 27, в Чернігівській – 8, в Одеській – 15, у Харківській – 22, в Донецькій – у 10 районах.

У 1961 році суд в Єрусалимі засудив до смертної кари колишнього оберштурмбаннфюрера Адольфа Ейхмана, який головував над «остаточним вирішенням єврейського питання».

1964 – Канада прийняла національний прапор з кленовим листом.

1970 – Перший космічний апарат з Землі приземлився на іншій планеті (Венера-7).

2018 – утворено автокефальну помісну Православну церкву України.

Раніше ми розповідали про пам’ятні події, які відбулися 13 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні