Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора

Цей день в історії: 14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора

Этот материал также доступен на русском языке
14 грудня – 348-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 17 днів. Цього дня відзначаються і свята, і пам'ятні дати.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Це пам’ятна дата України. Друга назва свята – «День ліквідатора». Відзначається щорічно 14 грудня. Не є вихідним днем.

Чому не 26 квітня – у Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф?

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібне це свято, якщо є 26 квітня — Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, і чому саме 14 грудня обрано для вшанування учасників ліквідації.

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня у газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією було прийнято в експлуатацію комплекс захисних споруд.

 

Ті, що вважають 14 грудня своїм святом, давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу.

В 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися до керівників держави з листом, в якому запропонували заснувати у календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційного рішення не було ухвалено, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися квіти від керівників держави, іноземних посольств та громадських організацій, але визнання цього свята на державному рівні не було.

Лише через 20 років був підписаний Указ про встановлення в Україні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, найважливіша з яких – недостатній для нормального життя розмір пенсії. Безпосередньо з цією проблемою пов’язана й інша проблема статусу ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Тільки перші 5 тисяч з тих, хто ліквідував аварію, офіційно стали називатися ліквідаторами, отримавши відповідні посвідчення, а з 1992 р. решті видавали «посвідчення» постраждалих від чорнобильської катастрофи.

Всесвітній день мавп

Неофіційне міжнародне свято, яке відзначається 14 грудня. Це свято було створено та популяризовано 2000 року художниками Кейсі Сорроу та Еріком Міллікіним, коли вони навчалися в Університеті штату Мічиган.

Сьогодні багато зоопарків світу беруть участь у проведенні свята, присвяченого цим тваринам. Захисники тварин також побачили у Міжнародному дні мавп можливість звернути увагу на проблеми, з якими доводиться стикатися цим представникам тваринного світу. Відвідувачі зоопарків, серед яких неодмінними учасниками стають діти, можуть познайомитися з різноманітністю видів приматів, їх звичками, особливостями розвитку, харчування, природним місцем існування.

Також 14 грудня відзначають:

  • День Мартирових Інтелектуалів у Бангладеш. Відзначається на спомин про тих інтелектуалів, які були вбиті пакистанськими силами під час Визвольної війни 1971 року 25 березня і понад 200 осіб 14 грудня. Усього через два дні після різанини 14-16 грудня пакистанські сили капітулювали і Бангладеш став незалежним.
  • День працівників нафтогазової промисловості та геології Туркменістану
  • День юшки по-марсельськи та Національний день печива та соусу в США
  • День штату Алабама в США (столиця штату – Монтгомері, а найбільше місто – Бірмінгем. Алабама набула статусу штату 14 грудня 1819 року.
  • Національний день енергозбереження в Індії (відзначають із 1991 року).

Пам’ятні дати 14 грудня

У 1901 році в Лондоні вперше відбувся турнір з настільного тенісу.

У 1911 році норвежець Руал Амундсен дістався Південного полюса на їздових собаках, він став першою людиною, яка досягла цієї точки.

У 1949 року Єрусалим став столицею Ізраїлю.

У 2004 році у Франції відкрито найвищий у світі транспортний міст – Віадук Мійо.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про цікаві події, що відбулися 10 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні