Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: пам'ятні дати та події 10 грудня

Цей день в історії: пам’ятні дати та події 10 грудня

Этот материал также доступен на русском языке
10 грудня – 344-й день року (345-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року лишається 21 день.

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день прав людини. Заснувала його Генеральна Асамблея ООН у 1950 році на честь ухвалення Декларації прав людини.

Цього дня проводиться пленарне засідання ООН, і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезький Нобелівський комітет в Осло вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру.

 

Також сьогодні – Міжнародний день прав тварин . Це свято з’явилося 1998 року. Дата присвячена 50-річчю підписання Декларації прав людини.

Цікаві події та пам’ятні дати 10 грудня

10 грудня 1520 – Мартин Лютер публічно спалив папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенберзі.

1768 – у Великій Британії засновано Королівську Академію Мистецтв, найвпливовішу та найавторитетнішу асоціацію художників Великої Британії.

1817 – Міссісіпі став 20-м штатом США. Його назва в перекладі з мови індіанців означає “Велика ріка”. Інші назви – «Штат магнолії» та «Штат гостинності».

1901 – у Стокгольмі вручено перші Нобелівські премії.

1949 – під час масштабної кампанії усунення кваліфікованих українських працівників з академічних установ у звинуваченні «за антирадянську діяльність» заарештовано історика, археографа Ярослава Дашкевича. До 19.01.1950 р. зі Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника під приводом «скорочення посад» було звільнено близько 20 бібліотечних спеціалістів. Формальним приводом для репресій стало вбивство Я. Галана.

1953 – вийшов перший номер журналу «Плейбой».

1960 – розпочалося будівництво нафтопроводу «Дружба».

1981 – американський журнал The New England Journal of Medicine опублікував замітку про нове захворювання, яке призвело до загибелі 95 людей. Пізніше недуга отримала назву «синдром набутого імунодефіциту» (СНІД).

1999 Панамський канал перейшов під юрисдикцію Панами (раніше був під юрисдикцією Сполучених Штатів).

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що сталося 7 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні