Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУ Миколаївській області відроджують унікальну породу бджіл

У Миколаївській області відроджують унікальну породу бджіл

Этот материал также доступен на русском языке
Раніше пасіка для Оксани Маринченко із села Біла Криниця Миколаївської області була лише захопленням. За професією жінка педагог. Втім, після закриття місцевої школи бджільництво стало для Оксани основним заняттям.

Про це повідомляє SEEDS.

Вона заснувала сімейне фермерське господарство “Оксанина пасіка”. Бджолярка продає мед, бджолині сім’ї та бджоломаток. Займається відновленням породи “Українська степова”.

 

– Українська степова – унікальна порода бджіл (втім, кожна порода бджіл по-своєму унікальна), яка характеризується високою життєздатністю та гігієною. Вона ідеальна для наших умов. Але через ввезення інших порід була практично втрачена. Зараз ведеться робота щодо відновлення цієї породи, – каже Оксана Маринченко. – Той матеріал української степової, що є, не завжди відповідає вимогам. Найчастіше програє завізним породам зокрема щодо миролюбності, іноді медопродуктивності. Для мене важливо те, що це, насамперед, наша бджола, пристосована до наших умов, яка варта уваги, має великий потенціал, але з нею потрібно працювати, щоб вона була не гірша (я гадаю, що може стати навіть кращою) завізних розрекламованих порід, над якими велася довга робота, – зазначає Оксана Маринченко.

Нещодавно бджолярка отримала грант від Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP та придбала техніку і обладнання для кочівлі пасіки. Сезонна міграція сприятиме розвитку господарства, підвищенню продуктивності бджолосімей та зміцненню бджоломаток унікальної української породи.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні