Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: пам'ятні дати та події 8 грудня

Цей день в історії: пам’ятні дати та події 8 грудня

Этот материал также доступен на русском языке
8 грудня - 342-й день року (343-й у високосні роки) за григоріанським календарем. До кінця року залишається 23 дні.

Міжнародний день художника

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день художника. Це свято не лише професіоналів та поціновувачів живопису. Творчість зберігає в людині можливість радіти світові та любити його. Тому сьогоднішнє свято для всіх поціновувачів прекрасного.

Католицька церква святкує День непорочного зачаття Діви Марії

8 грудня католицька церква святкує День непорочного зачаття Діви Марії. Цього дня католики збираються у костелах, щоби взяти участь в урочистому богослужінні. Свято Непорочного Зачаття святкують католики всіх країн Східної Європи, а також частково у Німеччині, Австрії, Італії, Іспанії, Швейцарії та Португалії. За традицією, у День непорочного зачаття Діви Марії розпочинаються продажі червоно-зелених квітів, відомих як “Різдвяна свічка”. Збір від продажу цих квітів йде на благодійність.

У Іспанії, де свята Діва Марія вважається покровителькою країни, цей день відзначають як національне свято. По всій країні влаштовують фестивалі та співають гімни.

Події в історії України та світу 8 грудня

1609 – у Мілані відкрилася Амброзійська бібліотека, друга найбільша в Європі публічна бібліотека після Бодлеанської.

1868 – у Львові засновано товариство “Просвіта”.

1881 – згорів віденський Рингтеатр, в якому загинуло близько 850 осіб (наймасштабніша пожежа в театрі у світовій історії).

1919 – коаліція союзників (члени Антанти) визнала східним кордоном Польщі “лінію Керзона”, юридично затвердивши анексію Польщею деяких українських етнічних земель – Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Посяння.

1941 – США та Велика Британія оголосили війну Японії.

1942 – іспанський диктатор Франсіско Франко оголосив: “Світ обирає між комунізмом та фашизмом, і я обираю останнє».

1963 – у Неваді викрадено сина американського співака Френка Сінатри.

1963 – розпочав свою роботу Український католицький університет імені святого Климента в Римі.

1966 – в Егейському морі затонув грецький пором “Геракліон”, здійснюючи черговий рейс з острова Крит. Причиною катастрофи стала вантажівка-рефрижератор, яка зірвалася з кріплення та проломила ворота. Загинули 264 особи.

1980 – кількома пострілами в спину 25-річний Марк Девід Чепмен убив Джона Леннона, який увечері повертався із дружиною Йоко Оно додому. Вбивця навіть не намагався втекти з місця злочину.

1987 – у Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов та президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

1991 – відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, юридично припинивши існування СРСР як держави.

2010 – японський космічний апарат IKAROS з живленням від сонячного вітрила пролітає повз планету Венера на відстані 80 тисяч км.

2013 — о 18:00 у Києві під час мітингу на Євромайдані буде повалено пам’ятник Леніну на Бессарабці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про події в Україні та світі 6 грудня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні