П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУ яких випадках працівник має право на компенсацію за невикористану відпустку?

У яких випадках працівник має право на компенсацію за невикористану відпустку?

Этот материал также доступен на русском языке
Право на відпочинок гарантується законодавством України. Шляхом надання днів щотижневого відпочинку, оплачуваної щорічної відпустки, встановлення скороченого робочого дня та тривалості роботи в нічний час. Але іноді трапляються ситуації, коли працівник не використовує свого права на відпустку.

У Законі України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. та Кодексі законів про працю України регламентовано порядок виплат за невикористану відпустку. У статті 2 йдеться, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки певної тривалості зі збереженням на її період місця роботи, заробітної плати та забороною її заміни грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених законодавством.

Відповідно до статті 6-ї зазначеного закону, щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відраховується з дня укладання трудового договору.

Статтею 11 забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими і тяжкими умовами або з особливим характером праці.

Замінити ж відпустки грошовою компенсацією можна, але не всі (наприклад, творчу, навчальну, чорнобильську не компенсують).

За бажанням працівника компенсації підлягають: щорічні відпустки (основна відпустка, додаткова за роботу зі шкідливими і тяжкими умовами праці, додаткова за особливий характер праці, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством).

 

Відповідно до статті 24 закону, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи; у разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, до звільнення тих, хто пропрацював не менше 10 місяців, грошова компенсація виплачується за невикористані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

Якщо ж сталося непоправне, у разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток виплачується спадкоємцям.

Строк давності у використанні відпусток та для виплати грошової компенсації за невикористані відпустки законодавством не передбачений.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні