Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗа яких умов період навчання зараховують до страхового стажу для пенсії?

За яких умов період навчання зараховують до страхового стажу для пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох цікавить питання, чи зараховується час навчання в училищі, технікумі, інституті до стажу під час оформлення пенсії.

Докладну відповідь опубліковано на сторінці «Пенсійного кур’єра».

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що до страхового стажу відносять періоди, за які було сплачено страхові внески, та періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до трудового стажу.

Водночас до страхового стажу дорівнюють весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004. Зокрема, період навчання у вищих навчальних закладах до 01.01.2004 зараховується до страхового стажу для призначення пенсії лише за умови, що таке навчання проходило за денною формою. Навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних та містять дані про періоди навчання.

Після 01.01.2004 періоди навчання в училищах, вищих, середніх та інших навчальних закладах до страхового стажу не зараховуються, оскільки учні та студенти не є застрахованими особами.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні