– Три роки тому ми посадили квіти шафрану біля будинку, потім посадили поле між горами. Воно розрослося на 70 сотих. З цієї плантації можемо зібрати 7 кг, або 14-15 тис. квіток, – розповів фермер Андрій Мазюта.
За його словами, у квіточці найцінніше – це тичинка. Її треба обірвати, щоби не було хвостиків. Робота досить копітка, на обробку 200 квіток іде 2-3 години. З них виходить 1 г спеції, вартість якої 200 грн.
– Це настільки запашні квіти, що смаку просто не передати. Вони використовуються у косметології, лікуванні та кулінарії, – додав фермер.
Найдорожчим у світі вважається шафран іспанський. Грам цієї прянощі коштує дорожче, ніж грам золота.
Читайте також: