У народі свято назвали “Аврамій Овчар”, “Анастасія Овечниця”.
Наші предки вірили, що свята Анастасія допомагає в роботі з вовняною пряжею, дбає про баранів і овець, а також про вівчарів, про тих, хто з вовни пряде вовняні нитки, валяє валянки, шиє теплий одяг, виробляє сукно тощо.
11 листопада у південних регіонах України закінчували стригти овець. Ще цього дня вирушали до церкви, щоби помолитися покровительці вівчарів – святій Анастасії. Вівчарів цього дня частували гостинцями, бажали їм міцного здоров’я та довгого життя.
Жінки цього дня пекли смачні пироги та частували ними пастухів. Вірили, що завдяки цьому вони краще стежитимуть за стадом.
Найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Без нього святковий стіл вважався бідним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, пам’ять яких святих вшановують 9 листопада.
Кожна господиня хоч раз, але думала, як часто потрібно міняти постільну білизну. Хтось робить це…
Погода в неділю, 5 травня, у деяких регіонах уже не буде такою безхмарною. Синоптики очікують…
У травні 2024 року потужні магнітні бурі припадуть на початок місяця. Чи варто очікувати небезпеки…
За всієї популярності посуду з тефлоновим покриттям, чавунні пательні все ще популярні на наших кухнях.…
У світі кулінарії інструменти відіграють ключову роль у досягненні ідеальних результатів. Серед них міксери займають…
Українці, які помітили незадовільну якість житлово-комунальних послуг, мають право на це поскаржитися. Про те як…