П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМОЗ: перевірка наявності ковід-сертифікату законна

МОЗ: перевірка наявності ковід-сертифікату законна

Этот материал также доступен на русском языке
У Міністерстві охорони здоров'я України пояснили свою позицію щодо законності перевірок ковід-сертифікатів.

Як повідомляє прес-служба відомства, всупереч чуткам, що розповсюджуються в соцмережах, ковід-сертифікати не містять в собі жодної медичної таємниці.

У документах про вакцинацію немає медичної таємниці

“Періодично в соцмережах можна побачити відео та публікації, де вказується, що демонстрація COVID-сертифікату або довідки про вакцинацію – це розголошення медичної таємниці. Автори таких повідомлень стверджують, що ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це порушення прав громадян. Деякі навіть сперечаються з правоохоронцями, екіпажем транспорту або працівниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію. Міністерство охорони здоров’я інформує, що згідно зі статтею 39-1 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення по медичну допомогу, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні, тобто медична таємниця містить звернення до лікаря або діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає”, – зазначається у повідомленні. При перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити ковід-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

Де не перевірятимуть документи?

При цьому норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у зазначених закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення. Водночас, уточнюють у відомстві, чинні карантинні норми передбачають, що в червоній зоні карантину можуть працювати тільки ті громадські установи, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. Тобто у зазначених закладах вже йдеться про можливість перевірки документа про щеплення або негативний тест на COVID-19. “Щоб обмеження жовтого чи червоного рівнів не стосувалися громадських установ або масових заходів, співробітники або організатор повинні перевірити відповідні документи у відвідувачів. У разі, якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, підприємство має повне право відмовити у своїх послугах. Насамперед йдеться про те, що установи повинні дотримуватися правил роботи під час карантину, затверджених Постановою Кабміну №1236”, – додали в МОЗ.

 

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні