Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаНа Херсонщині вирощують тропічні креветки

На Херсонщині вирощують тропічні креветки

Этот материал также доступен на русском языке
На кафедрі водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету розпочали експеримент з вирощування у штучному середовищі херсонських ставків креветок Розенберга, які мешкають у гирлах тропічних та субтропічних річок.

Чому вибрали саме креветки Розенберга?

Все просто: на відміну від чорноморських, їхній розмір може сягати 25 сантиметрів, і за них ресторани готові платити по тисячі гривень за кілограм. До того ж ці ракоподібні дуже невибагливі у їжі – їм чудово йде планктон та зоопланктон, водна рослинність, якої в невеликих ставках Херсонщини чимало.

– Цю креветку вирощують уже не перший рік у різних містах України у басейнах із різним успіхом. Але продуктивність подібних аматорських міні-ферм невелика і прибутковість є сумнівною. Наше завдання – опрацювати технологію промислового вирощування екзотичної креветки з високим рівнем рентабельності, яка б забезпечувала гарантований прибуток, – пояснив завідувач кафедри водних біоресурсів ХДАЕУ, кандидат біологічних наук Павло Кутищев.

Креветки вирощують у ставку

Минулого літа у ставок Херсонського рибовідтворювального заводу університетські дослідники висадили «десант» із шести тисяч личинок креветки Розенберга, які за два з половиною місяці виросли до розміру 10-12 сантиметрів. Отже, перший етап експерименту вважається успішним.

Надалі в університетській лабораторії створюватимуться умови для розмноження тропічної креветки в морській воді з подальшим вирощуванням у товарну масу.

Читайте також:

Джерело: golos.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні