Новини

Засоби захисту рослин: як не натрапити на фальсифікат

Частка підроблених пестицидів на ринку України складає 20-30% обсягу ринку, а кількість фальсифікованих препаратів, які призначені для роздрібного продажу населенню, перевищує цілих 50%.

Які пестициди частіше підробляють

Найчастіше фальсифікують препарати, які користуються найбільшим попитом.

До Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, внесено близько 4 тис. видів пестицидів, реєстрація яких перебуває в компетенції Міністерства екології.

За чинним законодавством пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, які імпортуються для використання на території України, мають характеризуватися високою біологічною активністю, безпекою для здоров’я людини та довкілля, відповідати державним стандартам і санітарним нормам.

На жаль, більшість із нас бодай раз стикалися з підробленими препаратами, які або взагалі не працюють, або просто спалюють рослину. Але це те, що ми можемо побачити. Але ж такі препарати отруюють ґрунт, а отже, і всі рослини, які на ньому ростуть і потім йдуть у їжу. Використовуючи підроблені пестициди, ми не лише забруднюємо все навколо, ми губимо своє здоров’я та здоров’я своїх рідних.

Як розпізнати підробку

Як вибрати якісні хімічні препарати? Провідний спеціаліст, державна фітосанітарна інспекторка Держпродспоживслужби в Одеській області Ольга Бублик розповіла, на що потрібно звертати увагу, купуючи пестициди.

1. Купувати пестициди потрібно лише у офіційних дистриб’юторів, у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, які добре себе зарекомендували на ринку пестицидів і можуть гарантувати продаж саме оригінального продукту.

2. Постачальники засобів захисту рослин повинні мати сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують. При купівлі завжди потрібно вимагати від продавця сертифікат якості на продукт і обов’язково касовий (товарний) чек з повною інформацією.

3. Упаковка має бути заводською, а не кустарною. Потрібно звертати увагу на наявність голограм, захисних плівок, номерів партій, спеціальних міток на кришці.

4. Інформація на етикетці – тільки чітким шрифтом, українською мовою; обов’язково з назвою постачальника та його адресою в Україні, діючої речовини, з зазначенням назви препарату та номера партії, ваги або обсягу, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника та його адреси, способу застосовування.

Пам’ятайте, що неякісний пестицид – це не лише викинуті на вітер гроші, але й велика шкода вашому здоров’ю та родючості ґрунту.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…

19/05/2024 10:46
  • Статті

Смачні легенди: фруктовий салат вигадали в античні часи

Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.

19/05/2024 09:26
  • Новини

Олександр Усик переміг Ф’юрі і став абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі

Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…

19/05/2024 08:25
  • Новини

Які свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

19/05/2024 07:34
  • Новини

Повітряний, м’який і вологий: найкращий рецепт пирога на всі випадки життя: запасіться склянкою

Від шматочка такого пирога важко відмовитися, він повітряний, ароматний, м'який. З таким пирогом і торта…

19/05/2024 06:32
  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54