П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниДень художника

День художника

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку в другу неділю жовтня в Україні своє професійне свято відзначають художники. Свято було засновано Указом президента України від 9 жовтня 1998 р.

У самому указі йдеться, що День художника заснований з огляду на роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості.

Класики українського живопису

Українським майстрам пензля та різця належать твори, які стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва. Дбайливо зберігаючи та розвиваючи традиції самобутньої національної художньої школи, вони стверджують вічні загальнолюдські цінності, приносять людям радість спілкування з прекрасним.

Микола Глущенко. «Узлісся навесні»
Микола Глущенко. «Весна в Карпатах»

Роботи визнаних класиків українського живопису – Миколи Глущенка, Віктора Зарецького, Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Олександра Гнилицького, Олександра Ройтбурда, Анатолія Криволапа, Сергія Животкова, Василя Цаголова – відомі й шановані далеко за межами України.

Традиційно в цей День українські художники отримують вітання від представників влади, а багатьом вручаються державні нагороди та звання – «Заслужений діяч мистецтв України», «Заслужений художник України», «Народний художник України». Також до цього дня в останні роки в різних виставкових залах і музеях України було приурочено проведення виставок творів образотворчого мистецтва.

Раніше опубліковано: День працівників машинобудівної галузі

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні