Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРіздво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці

Этот материал также доступен на русском языке
Різдво Богородиці - важливе церковне свято. У православних його щорічно відзначають 21 вересня.

У храмах на ранкових літургіях вшановують Діву Марію, яка подарувала світові Спасителя.

Історія свята

Марія народилася недалеко від Єрусалиму за часів правління Ірода в сім’ї праведних Анни та Йоакима. Їхні батьки не були бідними, але вони відмовилися від багатств. Анна з Йоакимом – нащадки царя Давида. У них не було дітей. Дні і ночі вони молилися, але дива не відбувалося – вони залишалися бездітними.

Анна і Йоаким уже були далеко не молодими, і у деяких їхніх ровесників з’явилися онуки. Вони ж не втрачали надії, що одного разу Анна завагітніє. Роки минали, і їхня віра почала згасати. Анна з Йоакимом дали клятву: якщо у них народиться дитина, вони віддадуть її до храму. Тоді бездітних вважали проклятими, адже дитя – милість Божа.

В один із святкових днів Йоаким поніс до храму дари Господу, але священик їх не прийняв, бо у Йоакима і Анни не було дітей. Йоаким пішов у пустелю і усамітнився. В цей час у саду Анна побачила гніздо з пташенятами і заплакала: навіть у птахів були діти. Раптом сталося диво: до Анни прийшов Архангел і повідомив, що незабаром у неї з Йоакимом буде донька, і назвати її потрібно Марією. Потім Архангел явився в пустелі Йоакимові, повідомив те ж саме. Справді, через 9 місяців Анна народила дівчинку, яку коли вона трохи підросла, віддали до храму.

Традиції

До свята Різдво Богородиці завершуються всі роботи на полях. У саме свято вранці обов’язково йдуть до церкви, дякують Богоматері за урожай. Домівки прикрашають калиною, захищаючи від нечисті, в храмах ставлять свічки, моляться до Діви Марії. Молоді дівчата в такий день звертаються до неї по допомогу.

Нагадаємо, раніше опубліковано: 20 вересня, свята і прикмети

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні