Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаНазвано головні вимоги цвітної капусти

Названо головні вимоги цвітної капусти

Этот материал также доступен на русском языке
Цвітна капуста, хоч і порівняно недавно оселилася на наших городах, вже впевнено посіла своє місце в асортименті улюблених культур. Родоначальницею всіх видів капусти є дика капуста, що росте на Середземноморському і Атлантичному узбережжях Європи.

Всі види, які пішли від цієї капусти, зокрема цвітна, вологолюбні, не надто вимогливі до тепла (оптимальна температура для їх росту – плюс 7-20 градусів), невибагливі вони і щодо освітлення. При високих температурах (близько 30 градусів) у цвітної капусти качан не встигає сформуватися. Він виростає у вигляді волоті або не формується зовсім.

У південних районах, де температура влітку часто перевищує зазначений показник, цвітну капусту садять так, щоб урожай зібрати у весняне тепло або на осінь.

Капуста дуже вологолюбна культура. Цвітна не зав’яже качан, якщо в посушливу погоду припинити поливання хоча б на тиждень. Але і заболочування вона не витримує. Досить вимогливий цей вид до родючості землі. На бідних ґрунтах великий качан не виросте. Для отримання належного результату ділянку під капусту треба добре заправити напівперепрілим гноєм або повним мінеральним добривом. При поливанні доцільно поступово доливати трав’яний настій або коров’як, настій пташиного посліду. Дуже потрібні підживлення нітрофоскою.

А при формуванні качанів – аміачною селітрою, калієм і суперфосфатом. Дуже важливі підживлення такими мікроелементами, як молібден і бор. При їх дефіциті качани будуть розсипатися і передчасно цвісти. Можна застосовувати комплексне добриво, яке містить ці елементи. Надмірне живлення азотом шкідливе: качани стають пухкими, в них накопичуються нітрати. Коли проходить дощ, корисно посипати навколо кущів деревну золу, яка, крім підживлення, відлякує численних шкідників капусти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні