Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯким рослинам шкодить білокрилка і як з нею боротися без "хімії"?

Яким рослинам шкодить білокрилка і як з нею боротися без “хімії”?

Этот материал также доступен на русском языке
Білокрилка - це карантинний шкідник. Вона пошкоджує до 300 видів різних рослин, живе на трояндах, гибіскусі і інших декоративних рослинах. Вона почала з'являтися тоді, коли в великі тепличні господарства стали завозити західні рослини.

Білокрилка добре обжилася в основному у великих теплицях, але останніми роками вона пристосувалася і вийшла у відкритий ґрунт. Ця комаха стала більш стійкою до хімічних препаратів, що застосовуються в теплицях. Крім того, білокрилка відчула, що у нас у відкритому ґрунті росте багато цукровмісних рослин – це кавуни, дині, які її дуже приваблюють.

Обожнює вологу і тепло

Давайте разом розбиратися, хто така білокрилка і як з нею боротися. Живе вона на дуже великій кількості рослин, за винятком тих, які мають щільне покриття на листочках. Особливо активно розмножується теплим літом з рясними опадами або поливами. Ця комаха обожнює високу температуру і високу вологість. Але за температури нижче 10 градусів гинуть всі дорослі білокрилки, крім яйцекладки.

Що потрібно робити, аби убезпечити рослини від білокрилки? Не висаджувати густо, забезпечити гарне провітрювання, піднімати імунітет, використовувати біостимулятори.

Своє ім’я білокрилка отримала через борошнистий наліт на тілі і крилах. В основному її розміри від 1,5 до 2,5 мм, зрідка зустрічаються особини до 3 мм. За сезон білокрилка в теплиці здатна дати до 15 поколінь, у відкритому ґрунті – до 4-х поколінь, в кімнатних умовах – 5.

Як в теплиці, так і у відкритому ґрунті селиться вона на пасльонові і гарбузові рослини, знаходиться на нижньому боці листочка, тому що саме нижня частина ворсиста, що їй особливо до вподоби. У такому варіанті їй зручно розмножуватися, її личинки добре тримаються на ворсинках листа.

Вона відноситься до сисних видів шкідників, висмоктує дуже багато соку, а те, що вона не поїдає, залишається на листках у вигляді солодкої паді, на якій заселяється сажистий гриб. Крім того, що білокрилка висмоктує сік, вона заносить на рослини вірусні захворювання. Листя деформується, стає краплистим, зменшується в розмірах, плоди розвиваються горбкуватими і деформованими.

Як боротися з цим шкідником

Білокрилкам в теплиці комфортно за температури 21-25оС і вологості 67%. За таких умов і нашим рослинам теж комфортно, в теплиці обов’язково має бути провітрювання, але кватирки і двері потрібно закрити дрібною сіткою, щоб білокрилка не влетіла через них. Ефективно вішати жовті липучки-приманки, на які шкідник прилипає. Липучки для мух також можуть використовуватися в теплиці проти білокрилки.

Є маса народних засобів, якими можна скористатися. Проте вони будуть дієвими, якщо шкідник у вас тільки з’явився. Непоганий ефект дає використання кульбаби. 70 г заливають 1 л окропу, настоюють 4-6 годин і обприскують рослини 1 раз на тиждень. Можна застосувати дігтярне мило, концентрацію робити невелику, щоб не спалити листя. Розведення мила в воді не повинно бути менше, ніж 1 до 6. У дігтярному милі є креозот, а це досить токсична сполука.

Також можна приготувати настій попелу або тютюну. Можна зробити їхню суміш: 1 склянка попелу + 1 склянка тютюну залити 2 склянками води + 1 ст. ложка порошку гірчиці, настояти добу, процідити, долити до 10 л води і додати 2 ст. ложки мила.

Кращий період для боротьби з білокрилкою – середина травня – початок червня, коли самки ще не відкладають яйця, а тільки готуються до спаровування.

Найкращий вихід – біоінсектициди

Що ми повинні зробити і в теплиці, і у відкритому ґрунті? Застосувати біоінсектициди Боверин, Вертицилін, Препарат 30 Д.

Обробляти рослини потрібно і зверху, і знизу, щоб не залишити жодних шансів білокрилці.

Шкідник може потрапити на наші ділянки разом із придбаною на ринку розсадою, з квітами. Аби цього не трапилося нових «вихованців» потрібно відправити на карантин, тобто окремо від всіх рослин і відразу обробити для профілактики біопрепаратом Бітоксибацилін. Цей біопрепарат добре стерилізує потомство. Гарно зарекомендували себе Сезар і Актофіт.

Сезар – це Актофіт + Гуапсін + Хітозан (речовина обволікає личинки, і вони задихаються).

Боротися з білокрилкою треба постійно, справа у тому, що вона восени робить яйцекладку в ущелини рам, дверей, в ґрунт. Її яйця добре переносять зиму. Отож, напровесні, як тільки прийде тепло, шкідник почне розвиватися.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що городи у Львівській області атакують слимаки.

Галина ПРОСЯНА.

м. Лиман Донецької області.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні