Буряк та інші овочі, такі як салат, шпинат і селера, багаті на неорганічні нітрати, які за допомогою бактерій ротової порожнини перетворюються на оксид азоту, який в своєю чергою допомагає регулювати судини і нейромедіацію (хімічні повідомлення в мозку).
У новому дослідженні, проведеному Університетом Ексетера, взяли участь 26 здорових літніх людей. Два десятиденні періоди вони брали добавки: одну з багатим на нітрати соком буряку, а іншу – з безнітратним соком плацебо, який вони пили двічі на день. Після вживання бурякового соку артеріальний тиск знизився в середньому на п’ять пунктів (міліметрів ртутного стовпчика).
– Зберігання здорової оральної мікробіоми в довгостроковій перспективі може уповільнити негативні судинні та когнітивні зміни, пов’язані зі старінням, – зазначила провідна авторка, професорка Енні Ванхатало з Університету Ексетера.
Джерело: Agrotimes.ua