Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиСубсидії в 2023 році: куди йти, скільки дадуть і як не втратити...

Субсидії в 2023 році: куди йти, скільки дадуть і як не втратити виплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Без підтримки держави багатьом людям складно виживати в умовах війни і зростаючої інфляції. І зараз в опалювальний сезон особливо актуальними є питання надання субсидії.

Сьогодні понад два мільйони домогосподарств оплачують комунальні послуги з урахуванням державної допомоги. Що змінилося у призначенні субсидій і про що мають знати одержувачі державної допомоги, щоб не залишитися без допомоги, читайте на сторінці 3.

1. Куди і як звертатися?

Ще у грудні минулого року призначенням житлових субсидій стали займатися сервісні центри Пенсійного фонду України (ПФУ). А вже з 1 січня 2023 року Пенсійний фонд не лише призначатиме субсидії, а й нараховуватиме їх і виплачуватиме.

Звертатися по субсидіє можна:

  •  до сервісних центрів Пенсійного фонду України (особисто або поштою);
  •  до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідного територіального товариства;
  •  до центрів надання адміністративних послуг.

Також можна заповнити документи для призначення субсидії у електронному варіанті:

  • через портал «Дія»: diia.gov.ua;
  • через мобільний додаток Пенсійного фонду України.

2. Як перевірити, чи призначено субсидію?

Середній розмір субсидій у 2023 році становитиме 1700-1800 гривень на місяць. Цю інформацію повідомили на засіданні Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Розрахунок субсидії проводиться індивідуально і залежить від доходів кожного домогосподарства. При цьому, нагадують чиновники, до сукупного доходу не включатимуть:

  •  допомогу внутрішньо переміщеним особам на проживання;
  •  компенсацію за надання притулку переселенцям.

Перевірити, чи призначено субсидію, можна на сайті: subsidii.ioc.gov.ua.

Щоб переглянути дані, необхідно:

1. Ввести адресу домогосподарства у блоці ліворуч (почати вводити назву населеного пункту, а потім вибрати необхідну зі списку):

  •  область або м. Київ;
  •  населений пункт (лінійка заповниться автоматично, якщо обрано м. Київ);
  •  вулицю;
  •  номер будинку;
  •  квартиру.

2. Підтвердити, що ви не робот (тобто людина, а не комп’ютер).

3. Натиснути «Шукати».

Після цього на екрані з’являться дані про те, чи призначено субсидію за заданою адресою, а також її розмір і на який період її призначено. Точний розмір виплати можна буде дізнатися лише після надання необхідних документів та схвалення заявки.

3. Кому треба поновити виплати?

Більшості субсидіантів перерахунок та призначення субсидій на цей опалювальний сезон було зроблено автоматично, тобто без участі заявників. У той же час деяким категоріям споживачів субсидія на опалювальний період може бути призначена тільки на підставі нового звернення. Щоб поновити виплати, нові документи (заяву та декларацію) повинні подати:

  •  споживачі, які писали заяву про припинення субсидії і користувалися пільгою на оплату житлово-комунальних послуг, а тепер знову хочуть отримувати субсидію;
  •  домогосподарства, у яких відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб, соціальному стані, змінився постачальник комунальних послуг тощо.

За потреби у претендентів на державну допомогу можуть вимагати й інші документи (наприклад, довідку про доходи, інформація про які відсутня в держреєстрах).

4. Борги за комуналку і родичі за кордоном – не перешкода?

Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, чиновники обіцяють, що кожен, хто потребує допомоги, отримуватиме її. Так, восени було ухвалено зміни до порядку призначення субсидій, що дало можливість більшій кількості людей звертатися по допомогу на оплату комунальних послуг.

Зокрема, звернутися по субсидію можуть:

– сім’ї, у складі яких є особи, які перебувають за кордоном понад 60 днів. Ця норма діє на період воєнного стану в Україні і два місяці після його припинення або скасування;

– домогосподарства із заборгованістю за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої не перевищує 680 гривень (40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Субсидія може бути призначена за наявності договору про реструктуризацію заборгованості або при її оскарженні у судовому порядку. Якщо субсидія вже призначена до закінчення опалювального сезону, тобто до квітня 2023 року, наявність боргу враховуватиметься при призначенні субсидії на наступний період – у травні 2023 року.

5. Про що треба повідомляти до Пенсійного фонду?

При зверненні по державну допомогу важливо надавати правдиву інформацію, що впливає на отримання коштів. При виявленні недостовірної інформації виплата допомоги припиняється. При цьому незаконно отримані гроші доведеться повертати до державної скарбниці.

Одержувачі субсидій протягом 30 днів повинні повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що впливають на призначення державної допомоги, а саме:

  •  про зміну у складі зареєстрованих членів домогосподарства та зміну їх соціального статусу (укладання або розірвання шлюбу тощо);
  •  про зміну переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  •  про зміну управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку;
  •  про інші умови, за яких втрачається право на отримання субсидії (здійснення покупки на суму понад 50 тисяч гривень, відкриття депозитного рахунку у банку на суму понад 100 тисяч гривень та інше).

***

Корисні телефони

Відповіді на запитання про призначення субсидій та пільг можна отримати в контакт-центрі ПФУ за телефонами:
– 0-800-503-753
(дзвінки безкоштовні);
(044) 281-08-70; (044) 281-08-71 (безкоштовно для мешканців Києва).

Час роботи:

  • з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 20.00,
  • у суботу з 8.00 до 14.00.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні