Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомуналка в Україні: які тарифи установлені на воду, світло та газ із...

Комуналка в Україні: які тарифи установлені на воду, світло та газ із січня 2023 року

Этот материал также доступен на русском языке
Через постійні обстріли РФ наших критичних та енергетичних об'єктів, Україна витрачає великі кошти на відновлення, щоб ми були з водою та світлом. Тому у багатьох постає питання – що буде з тарифами на комуналку.

За Законом № 7427 від 29 липня 2022 року всі тарифи заморожені для фізичних осіб на час війни, проте деякі комунальні послуги зростали в ціні протягом року, і частину з них піднімуть з січня 2023 року.

Так, переглянуті у бік збільшення тарифи на світло для бізнесу, а також зміниться ціна для приватних споживачів та бізнесу на холодну воду та водовідведення.

Тарифи на воду та водопостачання з січня 2023 року

27 грудня НКРЕКУ ухвалила рішення про підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення на 2023 рік. До цього планувалося піднімати тарифи у два етапи — з 1 січня та з липня 2023 року.

Але 30 грудня НКРЕКП направила на доопрацювання власне рішення від 27.12, яким дозволило 32 водоканалам України підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення.

На сайті Нацкомісії з питань регулювання енергетики та комунальних послуг у рішенні від 27 грудня формулювання змінено на «Направлене на доопрацювання (коригування) питання про прийняття постанов НКРЕКП щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення (уточнено)».

Це означає, що поки що тарифи на водопостачання та водовідведення не підвищуватимуться.

Тарифи на газ із січня 2023 року

У липні Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на газ для виробників тепла (7,4 грн. за куб м) до 31 травня 2023 року. Постійна ціна на газ дозволить місцевій владі не підвищувати тарифи на тепло та гаряче водопостачання.

Тарифи на гарячу воду з січня 2023 року

У цінах на гарячу воду нічого не змінюється відповідно до розпорядження уряду України. Ціна на гарячу воду для всіх споживачів гарячої води та опалення залишається на рівні 24 лютого 2022, розповів прем’єр Денис Шмигаль.

Тарифи на електроенергію з січня 2023 року

Електроенергія подорожчала поки що лише для бізнесу, що стосується населення, то тариф на світло не змінюватиметься, принаймні нам так обіцяють, до 31 березня 2023 року. Так, 1,44 грн за кВт-год платять українці за умови споживання до 250 кВт-год на місяць. Для всіх, хто споживає понад 250 кВт-год на місяць, ціна залишилася незмінною на рівні 1,68 грн.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пенсійні послуги можна отримати в смартфоні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні