Середа, 3 Липня, 2024
ГоловнаДозвілля«У Бога добавку не просять» – девіз відомого одеського письменника Анатолія Горбатюка

«У Бога добавку не просять» – девіз відомого одеського письменника Анатолія Горбатюка

Этот материал также доступен на русском языке
Анатолій Горбатюк - відомий письменник та краєзнавець, який присвятив Одесі та її історичній спадщині 16 книг та понад 180 наукових та публіцистичних статей.

З цих слів Сергія Довлатова розпочав свій творчий вечір у Всесвітньому клубі одеситів відомий одеський письменник та краєзнавець Анатолій Горбатюк. Ця цитата символічно наголосила на життєвій філософії 87-річного автора, який зумів максимально реалізувати свій творчий потенціал.

Протягом свого яскравого та насиченого життя він написав 16 книг та понад 180 наукових та публіцистичних статей, присвячених Одесі та її історичній спадщині.

Письменник наголосив, що головною рушійною силою його творчості була і залишається любов до Одеси. Саме ця тема є головною в його книгах, в яких він майстерно зобразив дух та історію рідного міста. Краєзнавство було одним із захоплень Анатолія Горбатюка. А основна діяльність проходила в Одеському порту. Тут він, до речі, познайомився та потоваришував із Михайлом Жванецьким. Деякі оповідання Жванецького були засновані на історіях Горбатюка про його роботу в одеському порту.

Анатолій Ісакович розповів також про своє захоплення музикою. З 1948 року він вчився грати на акордеоні, але коли прийшов спробувати свої музикальні здібності в ансамблі, то там виявилося вільним лише місце на ударних інструментах. Так крім роботи в порту він щовечора грав у ресторанах та на майданчиках у різних аматорських та професійних ансамблях, а також на суднах Чорноморського пароплавства.

З великою цікавістю ми слухали деякі епізоди багатогранного життя письменника. Протягом п’яти років він навіть працював редактором газети “Одеський маяк”, яка виходила у Лос-Анджелесі. Але любов до Одеси взяла своє. Горбатюк повернувся до рідного міста і, попри свої вже чималі роки, продовжує активно працювати: пише книги та статті, бере участь у різних проєктах, спрямованих на збереження історичної спадщини Одеси.

Відомі діячі культури та мистецтва, які виступили потім на творчому вечорі, письменники та журналісти підкреслювали також значну роль Горбатюка у виданні підручника «Одесознавство», «Морської енциклопедії Одеси». Його мудрість, дипломатичність, активна життєва позиція проявляється та у діяльності Всесвітнього клубу одеситів, членом Президентської ради якого він є.

– По суті творчий вечір Анатолія Ісаковича став прикладом того, як по-справжньому має працювати клуб, створюючи творчий майданчик не для випадкових людей, а для тих мислителів та творців, для яких подальший розвиток Одеси є життєвою необхідністю, стимулом для нових досягнень, – підбила підсумки зустрічі його ініціатор та організатор, заступник директора ВКО з розвитку Оксана Шалашна.

Олександр ФЕДОРОВ, член Міжнародної федерації журналістів.

На фото: учасники творчого вечора з великою цікавістю познайомилися з діяльністю письменника та публіциста, краєзнавця та оповідача Анатолія Горбатюка. На завершення вечора він разом із композитором та піаністом Олексієм Пєтуховим продемонстрував свою нев’янучу майстерність гри на ударних інструментах.

Вас також можуть зацікавити новини:

Інакше пенсію не зарахують – у Пенсійному фонді назвали вимоги до банківського рахунку

Власникам квартир доведеться ще більше платити за комунальні послуги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні