Статті

Просто, корисно та ароматно: 5 оригінальних рецептів з чайної троянди

Існують ефірні олії та екстракти троянди, які стимулюють роботу імунної та нервової систем людини, покращують стан шкіри та благотворно впливають на здоров’я внутрішніх органів. Настоянки з рожевих пелюсток сприяють загоєнню слизових оболонок та покращують роботу травного тракту. Троянда допомагає зняти біль голови, прибрати запаморочення або напад слабкості.

Якщо ви хочете щось приготувати з рожевих пелюсток, то збирати їх найкраще в перші години ранку або на світанку, тоді пелюстки будуть свіжими та чистими. Ще краще проводити збирання після дощу. Зібрані пелюстки розкладіть на щільному папері, переберіть і підсушіть в добре провітрюваному, але затіненому місці. Якщо ви готуватимете рожевий чай, настоянки або відвари, пелюстки слід висушити повністю. Рожеве варення варять, як правило, зі свіжих пелюсток.

Варіння з чайної троянди

Варення готується кілька днів, вранці та ввечері доводимо до кипіння та вимикаємо. Винятково для того, щоб зберегти максимум корисних властивостей.

Його можна додавати в чай, використовувати як начинку для пончиків та рулетів.
Зібрані пелюстки потрібно трохи просушити, а потім засипати цукром у співвідношенні 1:1 і залишити на пару діб. З 1 кг цукру, склянки води і соку половини лимона окремо вариться сироп, у який потім додають рожеві пелюстки з цукром. Отриману суміш потрібно варити, доки не розм’якнуть пелюстки. Варення можна законсервувати чи зберігати у холодильнику.

Його корисно вживати при застудних захворюваннях, для зміцнення імунітету, при запаленні ясен.

Лікер із чайної троянди

Пелюстки – 200-300 г, лимонна кислота – 2 ст. ложки (можна замінити 1 лимоном), цукор – 4 склянки, вода – 3 склянки, горілка – 0,5 л.

Пелюстки перемішати зі склянкою цукру (добре придавлюючи, щоб вони трохи пустили сік), додати лимонну кислоту. Пересипати у банку і поставити в холод на 3 дні. Потім зварити сироп: закип’ятити 3 склянки води, додавши 3 склянки цукру. Остудити, влити у пелюстки, перемішати і поставити на холод на 10 днів. Через 10 днів процідити через марлю, віджати і додати горілку, перелити в пляшку і дати ще день постояти. Виходить близько 2,5 л.

Пелюстки чайної троянди з цукром

Заготовляти перетерті пелюстки простіше, ніж варення, причому без термообробки в них зберігається більше корисних речовин. А ними чайну троянду природа обдарувала щедро: у пелюстках містяться вітаміни С, К, В1 та В3.
Чайна троянда – чудовий натуральний засіб при застудах. Навіщо купувати мікстури, якщо при болі в горлі та кашлі можна потримати в роті ложечку солодких ліків або приготувати чай з трояндами, замість заварки взявши протерті пелюстки! Троянду застосовують при стоматитах та ангінах; «смачна квітка» допоможе вилікувати молочницю у дітей. І, звичайно ж, смакоту із пелюстків троянди дуже приємно їсти просто так, для задоволення!

Троянда, перетерта з цукром

1. 300 г рожевих пелюсток, 0,6 кг цукру.

Пелюстки перетерти з цукром, доки вони не пустять сік. Потім щільно укласти в банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати у холодильнику.

2.100 г пелюсток троянди, 150 г цукру, 1/2 ст. ложки лимонного соку.

Сонячного ранку зріжте кілька квіток чайної троянди, потім ножицями відріжте плодоніжки разом із нижньою білою частиною. Пелюстки чайної троянди переберіть, промийте, висушіть, розклавши в один шар на папері. Потім частинами перетріть їх з цукром у ступці до однорідності. Отриману масу з’єднайте з лимонним соком, перекладіть в невелику баночку, закрийте кришкою і поставте в холодильник.

З такої заготовки виходить чудова начинка для рогаликів, булочок та печива.

Трояндовий мед

Мед з троянд має воістину чарівну цілющу силу. Він застосовується як загальнозміцнюючий, тонізуючий і протизапальний засіб при тривалих хронічних запальних захворюваннях легень (хронічна пневмонія, туберкульоз легень та ін.).

1. 80 г пелюсток, 100 мл води, 100 г меду.

Пелюстки троянд заливають окропом, томлять на слабкому вогні 15 хвилин, настоюють 24 години. До отриманого складу додають мед, добре розмішують і кип’ятять, поки вся маса не стане однорідною.

Приймають по 1-2 ч. ложки 3 рази на день.

2. 250 г сухих пелюсток троянди або шипшини, 1 л води, 750 г меду.

Пелюстки троянди залити окропом і настоювати 12 годин. Процідити через марлю та вичавити. У рідину покласти мед, повільно довести до кипіння і варити до консистенції сиропу.

При захворюваннях верхніх дихальних шляхів, лихоманках, легеневих захворюваннях, всіх затяжних, виснажливих хвороб цей мед рекомендується пити як ліки по 1 ст. ложці 3 рази на день.

Вас також можуть зацікавити новини:

Рубрику веде Марина Вільха

Новое на сайте

  • Новини

В Україні різко подорожчали яйця: скільки коштує десяток яєць – ціни у супермаркетах

За рік яйця подорожчали майже на 75%, але у квітні-травні почали дешевшати. Експерти пояснюють, коли…

22/05/2025 20:35
  • Новини

Важливо знати: коли українці можуть призупинити оплату комуналки

Тисячі українців виявилися далеко від своїх будинків через війну. Що робити з комунальними платежами, якщо…

22/05/2025 19:34
  • Новини

Найвесняніша страва: салат з кульбаби

Ми чули про те, як наші бабусі їли лободу і жували цикорій, як корисний кульбаба.…

22/05/2025 18:57
  • Статті

Безкоштовно: у списку можуть бути і ваші препарати

Програма «Доступні ліки» діє в Україні з 2019 року. За цією програмою можна отримувати певні…

22/05/2025 18:57
  • Статті

Блокування рахунків: що потрібно зробити для зняття арешту

У разі накладання арешту на рахунки боржника, державні та приватні виконавці не мають доступу до…

22/05/2025 18:38
  • Новини

Копійок стає дедалі менше: Нацбанк виводить із обігу монети

З активного користування Нацбанку України виводить монети, які були випущені до 2003 року. Метою є…

22/05/2025 18:07