Новини

Українські штурханці — спробуйте традиційну страву з картопляного тіста

Українські штурханці

Штурханці — це традиційна українська страва з картопляного тіста та начинкою з сиру. Назву картопляні вироби отримали від способу приготування – начинку злегка «заштовхують» в тісто. Смаколики подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.

Інгредієнти:

  • Картопля — 400 г,
  • сир — 150 г,
  • яйце — 1 шт.,
  • молоко — 50 мл,
  • розтоплене вершкове масло — 50 г,
  • кріп — пучок,
  • часник — 1 зубчик,
  • крохмаль — 8 столових ложок,
  • сіль — 2 чайної ложки.

Приготування:

  1. Картоплю ретельно промити та відварити в мундирі.
  2. Сир перекласти в миску, до нього натерти чищений часник.
  3. Промити зелень, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.
  4. Інгредієнти для начинки перемішати, злегка розминаючи виделкою.
  5. До сиру, якщо він не достатньо солоний, можна додати 1/2 чайної ложки солі.
  6. Відварену картоплю почистити та натерти або перемолоти у м’ясорубці.
  7. Картоплю підсолити 1 чайною ложкою солі, додати 5 столових ложок крохмалю.
  8. Влити в тісто молоко, розбити яйце та додати добре розтоплене вершкове масло.
  9. Вимішувати тісто, за необхідності додаючи крохмаль.
  10. Сформувати з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру.
  11. В кульках зробити заглиблення і покласти приблизно 1 чайну ложку начинки.
  12. Защіпати краї з начинкою та покочуючи виріб у руках, сформувати форму циліндра.
  13. Штурханці добре присипати крохмалем, щоб вони не прилипали до рук.
  14. Закип’ятити підсолену воду в великій каструлі і занурити в окріп штурханці.
  15. Після спливання, страву проварити ще протягом 2-3 хвилин.
  16. Щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою.
  17. Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом. При подачі посипати дрібно порізаним кропом.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Які жири шкідливі для печінки: на чому краще смажити та що легше засвоюєтьсяны для печени: на чем лучше жарить и что легче усваивается

Жири – необхідна складова раціону людини. Жири необхідні для еластичності кровоносних судин, завдяки чому корисні…

26/11/2024 19:13
  • Статті

Як розпізнати інсульт: від своєчасності діагнозу залежить життя людини

Інсульт – це гостре порушення кровообігу в головному мозку, спричинене розривом або закупоркою судин.

26/11/2024 18:34
  • Статті

Чим допомогти тваринам узимку правильно: рекомендації дає ветеринар

У холодну пору року безпритульні тварини, зокрема коти й собаки, особливо потребують нашої допомоги і…

26/11/2024 16:41
  • Статті

Які пільги є у ветерана праці: чим можна скористатися

Ветеранам праці у законодавстві не передбачено доплати до пенсії, але є низка пільг.

26/11/2024 15:48
  • Новини

Обов’язково закопайте восени на городі лаврові листи: результат вас вразить

Досвідчені дачники поділилися секретом, які знають одиниці. До чого тут лавровий лист.

26/11/2024 15:18
  • Новини

Пісне кокосово-бананове печиво без цукру: ніжне, корисне та неймовірно смачне

Піст - не означає, що ви повинні харчуватися не смачно або відмовлятися від десертів. Цей…

26/11/2024 15:00