Українські штурханці
Штурханці — це традиційна українська страва з картопляного тіста та начинкою з сиру. Назву картопляні вироби отримали від способу приготування – начинку злегка «заштовхують» в тісто. Смаколики подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.
Інгредієнти:
- Картопля — 400 г,
- сир — 150 г,
- яйце — 1 шт.,
- молоко — 50 мл,
- розтоплене вершкове масло — 50 г,
- кріп — пучок,
- часник — 1 зубчик,
- крохмаль — 8 столових ложок,
- сіль — 2 чайної ложки.
Приготування:
- Картоплю ретельно промити та відварити в мундирі.
- Сир перекласти в миску, до нього натерти чищений часник.
- Промити зелень, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.
- Інгредієнти для начинки перемішати, злегка розминаючи виделкою.
- До сиру, якщо він не достатньо солоний, можна додати 1/2 чайної ложки солі.
- Відварену картоплю почистити та натерти або перемолоти у м’ясорубці.
- Картоплю підсолити 1 чайною ложкою солі, додати 5 столових ложок крохмалю.
- Влити в тісто молоко, розбити яйце та додати добре розтоплене вершкове масло.
- Вимішувати тісто, за необхідності додаючи крохмаль.
- Сформувати з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру.
- В кульках зробити заглиблення і покласти приблизно 1 чайну ложку начинки.
- Защіпати краї з начинкою та покочуючи виріб у руках, сформувати форму циліндра.
- Штурханці добре присипати крохмалем, щоб вони не прилипали до рук.
- Закип’ятити підсолену воду в великій каструлі і занурити в окріп штурханці.
- Після спливання, страву проварити ще протягом 2-3 хвилин.
- Щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою.
- Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом. При подачі посипати дрібно порізаним кропом.
Читайте також: