Субота, 28 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗаради краси та здоров'я: чи треба позбавлятися пігментних плям - що радять...

Заради краси та здоров’я: чи треба позбавлятися пігментних плям – що радять лікарі

Этот материал также доступен на русском языке
Пігментні плями на шкірі обличчя – одна з ознак старіння шкіри, проте вони можуть бути спричинені й іншими факторами різного походження та характеру.

Запитання читачки:

– У мене на обличчі, особливо на вилицях, є коричневі плями, як велике ластовиння (прочитала, що вони називаються кератомами). Що робити?

Відповідає дерматолог Олександр Літус:

Пігментні плями вважаються нормальною захисною реакцією організму, адже влітку кількість ультрафіолету збільшується.

Якщо кератоми не завдають незручностей, а просто виглядають некрасиво, то вам вирішувати: жити далі з косметичним дефектом або позбутися його.

У разі збільшення кератом, які до того ж можуть спричинити свербіж, їх краще видалити, але не влітку, а восени або взимку.

Це нескладно: кератома – поверхневе розростання. Ми використовуємо електрохвильовий ніж, потім обробляємо місце видалення кератоми антисептиком, і на шкірі не залишається навіть сліду. Іноді тільки світліша пляма, яка з часом засмагає.

– Чому з’являються кератоми?

– З багатьох причин, серед яких – зміна гормонального фону, неправильний догляд за шкірою, контакт з домашніми тваринами. Буває, кератоми з’являються у людей похилого віку, шкіра яких регулярно піддавалася сонячному опроміненню (старечий кератоз).

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні