П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк особам з інвалідністю оскаржити рішення медико-соціальної експертизи?

Як особам з інвалідністю оскаржити рішення медико-соціальної експертизи?

Этот материал также доступен на русском языке
Групу інвалідності встановлює медико-соціальна експертиза (МСЕК). Але трапляються випадки, коли МСЕК відмовляється продовжувати групу інвалідності і людина втрачає пенсію. Що робити у такому разі?

До Пенсійного фонду із запитанням звернувся мешканець Хмельницької області:

«Чи можна оскаржити рішення МСЕК, яка відмовила моєму родичу подовжити групу інвалідності, хоча у нього від тяжкої травми досі не відновився зір на правому оці?»

Фахівці ПФУ відповіли, що якщо вас не влаштовує рішення медико-соціальної експертизи його можна оскаржити протягом одного місяця.

Звернутися можна до самої комісії або центральної або обласної комісії з письмовою заявою. Після цього буде проведено повторний огляд та прийнято нове рішення.

Якщо ж відмовлять повторно, таке рішення можна оскаржити до центральної МСЕК МОЗ України.

У складних випадках осіб, які звертаються за встановленням інвалідності можуть направляти для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) або Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити у суді. Якщо під час проходження МСЕК порушують ваші права, зокрема вимагають кошти, телефонуйте на гарячу лінію МОЗ: 0-800-60-20-19.

Читайте також: У яких випадках пенсія по інвалідності вигідніша .

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні