Статті

Нові монети «шаг»: звідки взялася така назва і що буде з копійками

Що не так з назвою «копійка»?

Копійка – назва російська. Вона походить від найменування монет московського царства. На них був зображений Георгій-переможець на коні й зі списом, яким він вражає змія, – герб москви. Тому монету назвали «копейка». В українській мові вона перетворилася на «копійку».

Як відомо, копійка є частиною рубля. З 1996 року в Україні запроваджено власну грошову одиницю – гривню. Так у Київському князівстві називалися злитки срібла у формі ромба. Щоб зменшити номінал гривні, її рубали на частини – виходили «рублі». Тобто російський рубль – це нащадок гривні.

Коли з’явилися «шаги»?

Рублева реформа стала можливою завдяки Богдану Хмельницькому. Царю не вистачало власного срібла. І Хмельницький виплатив майже мільйон талерів сріблом як оплату за військовий союз. А «шаги» – це українська назва частини талера. Вони карбувалися в німецьких князівствах і в межах Речі Посполитої. Більшість українських земель у XVI і до середини XVII століття входили до складу цієї держави. Тож, за часів козацтва українці називали розмінні монети «шагами».

Згадуються монети і в художній літературі

Українці знають про існування «шагів» ще зі школи. Наприклад, вивчаючи поему Тараса Шевченка «Катерина». Там є такі рядки:

«Люде добрі,
Де шлях в Московщину?
В Московщину? Оцей самий.
Далеко, небого?
В саму Москву. Христа ради,
Дайте на дорогу!
Бере шага, аж труситься:
Тяжко його брати!..
Та й навіщо?.. А дитина?
Вона ж його мати!»

Згадуються «шаги» і в творах Лесі Українки, Панаса Мирного, інших українських письменників.

Були не тільки металеві, а й паперові

За часів Української революції 1917–1921 років були спроби повернути «шаги». Щоправда, це були не металеві гроші, а паперові марки.

В обіг були випущені розмінні марки вартістю 10, 20, 30, 40 і 50 шагів, а також відрізні купони різної вартості. Нові шаги «ходили нарівні з дзвінкою монетою» менше року. А потім більшовики знову запровадили рублі та копійки.

Що говорять в Нацбанку?

Сьогодні Нацбанк пропонує змінити назву українських розмінних монет з копійок на шаги. Такий крок відновить історичну справедливість, вважає голова НБУ Андрій Пишний. Адже крім України, копійки залишилися в обігу лише в росії, Білорусі та в невизнаному Придністровʼї.

НБУ спочатку планує розробити дизайн і виготовити монети номіналом 50 шагів. Жодних додаткових витрат на розроблення їх ескізів та карбування не буде, запевняють в НБУ. Монети матимуть таку саму масу і колір. А ось дизайн може трохи змінитися. В обігу вони з’являться поступово, замінюючи монети старих зразків, які зношуються. Адже щороку на заміну зіпсованих грошей планується виготовлення нових. Так, на 2025 рік заплановано карбування двадцяти мільйонів монет номіналом 50 копійок. Але, якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів. «Копійки» та «шаги» перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде їх обмінювати.

Зараз в обігу перебуває більше мільярда розмінних монет номіналом 50 копійок. Тому карбування двадцяти мільйонів штук на заміну частини з них жодним чином не вплине на грошовий обіг, запевняють у НБУ.

Чи потрібні взагалі дрібні монети?

Разом з тим, експерти вважають, що введення нової-старої монети – захід досить витратний. Додаткові кошти будуть потрібні для дизайну нових монет, виготовлення пробних партій, переобладнання монетного двору. До того ж уже зараз дрібні монети в країні майже не використовуються. І з часом потреба в них буде тільки скорочуватися. Тож, навіщо переходити сьогодні на нові монети, незрозуміло. Утім – рішення про введення в обіг «шагів» поки що не ухвалено.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Патісони по-французьки: неймовірно смачна закуска розлітається зі столу за лічені хвилини

Досвідчені знавці та гурмани стверджують, що за смаковими якостями ця страва не поступається рецептом звичного…

22/09/2024 11:15
  • Статті

Як правильно виміряти вікна для римських штор: поради для ідеальної установки

Вирішивши придбати римські штори, важливо дати раду тому, як правильно їх встановити. Для цього потрібно…

22/09/2024 10:52
  • Статті

Бактеріальна або вірусна інфекція. Як відрізнити і що робити?

Цієї осені фахівці прогнозують одночасну циркуляцію вірусів ковіду, грипу та збудників ГРВІ. Тому дуже важливо…

22/09/2024 08:39
  • Новини

Свята та народні прикмети 22 вересня — чому цього дня треба ходити босоніж

Сьогодні відзначаємо День осіннього рівнодення, День мережі, День Хоббіта. А хрияни вшановують пам’ять святого священномученика Фоки.

22/09/2024 07:34
  • Новини

Рецепт цього тіста просто підірвав інтернет: пиріжки виходять неймовірно смачними та повітряними

Традиційно тісто для пиріжків готують на основі води, молока чи кефіру, але сьогодні ми пропонуємо…

22/09/2024 06:29
  • Новини

Ця хитрість здивує багатьох – навіщо городники перед зимою розсипають по грядках насіння кропу

Щоб збирати добрі врожаї овочів, городники йдуть на різні хитрощі, серед яких і прийом із…

21/09/2024 22:46