Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіДоступні ліки: безкоштовних препаратів стало більше

Доступні ліки: безкоштовних препаратів стало більше

Этот материал также доступен на русском языке
Програма «Доступні ліки» кожного року поповнюється новими препаратами. Їх можна придбати в аптеці безкоштовно або з невеличкою доплатою. Нещодавно перелік пільгових ліків було оновлено.

Як і хто тепер зможе зекономити на ліках, читайте у нашій статті.

На яких ліках можна зекономіти

Нагадаємо, що завдяки програмі реімбурсації (відшкодування) «Доступні ліки» пацієнти можуть придбати в аптеці необхідні препарати безкоштовно або з доплатою, решту медзакладам відшкодовує держава.

У жовтні набере чинності оновленний Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації.* Механізм реімбурсації поширюється на препарати для лікування:

  • серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань;

  • цукрового діабету;

  • нецукрового діабету;

  • хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;

  • розладів психіки та поведінки, епілепсії;

  • хвороби Паркінсона;

  • посттрансплантаційного періоду;

  • болю і надання паліативної допомоги при невиліковних хворобах.

До оновленого переліку увійшли:

  • 472 лікарські засоби, з них безкоштовними для пацієнтів є 158 препаратів (тобто їхня вартість повністю відшкодовується);

  • 9 комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, 8 з них – безкоштовні;

  • 63 препарати інсуліну, 39 з яких безкоштовні;

Тепер хворі на цукровий діабет отримали більше можливостей обрати препарат, який підійде їм накраще, перш за все, за ступенем очистки діючої речовини.

Взагалі, повний перелік варто разом з лікарем передивитися як тим, хто ще не користувався програмою, так і тим, хто вже обирав ліки з неї. Новий перелік надає значно більше можливостей обрати той препарат, який, з урахуванням індивідуальних особливостей, підходитиме вам краще.

Допомога для діабетиків

30 вересня МОЗ оновило і Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації**. Він налічує 45 позицій (тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові). З них 3 медвироби безкоштовні. Решту держава компенсуватиме – майже половину їхньої вартості.

Використання цих тест-смужок для визначення рівня глюкози крові взагалі надасть можливість долучитися до постійного вимірювання глюкози крові не лише тим, хто давно хворіє, а й багатьом людям, в яких діагностовано переддіабет або перша стадія захворювання.

Як отримати пільгові препарати?

Нагадаємо, щоб долучитися до програми «Доступні ліки», ви маєте звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря (кардіолога, ендокринолога, пульмонолога, психіатра). Він обере для вас необхідний препарат і надасть рецепт, за яким ви протягом 30 календарних днів у будь-якій аптеці країни, яка долучилася до програми «Доступні ліки», зможете придбати безкоштовно або з доплатою виписані вам ліки.

Знайти аптеку з договором з НСЗУ можна через:

  • контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже, де розташована найближча аптека, яка має договір і відпускає ліки за направленням лікаря.

А якщо ви вмієте користуватися інтернетом, то переглянути нові переліки препаратів з розміром доплати можна за посиланнями: https://www.apteka.ua/article/701820 та https://www.apteka.ua/article/701821.

*Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 23 серпня 2024 р. (наказ МОЗ України № 1537 від 04.09.2024)

**Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації, станом на 23 серпня 2024 р. (наказ МОЗ України № 1537 від 04.09.2024)

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні