Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаДачаВересень червоне літо проводжає: що потрібно обов'язково зробити в саду та городі

Вересень червоне літо проводжає: що потрібно обов’язково зробити в саду та городі

Этот материал также доступен на русском языке
Вересень знаменує собою початок осені, коли природа дарує плоди наших праць, і водночас настає час активних садових та городніх робіт. Саме зараз важливо підготувати рослини до зимівлі, щоб у наступному сезоні зібрати добрий урожай.

Раніше ми писали, як правильно обрізати виноград.
На початку вересня садівники приступають до збирання врожаю. Цей етап, мабуть, найприємніший за весь сезон. Якщо сад і город доглядали належним чином, праця приносить радість і задоволення. Однак після збирання врожаю також залишаються важливі завдання.

До основних робіт, які виконують у саду у вересні, належать:

• збирання врожаю;

• посадка молодих рослин;

• підживлення дерев та чагарників;

• обрізання старих гілок;

• побілка стовбурів та гілок спеціальною фарбою для захисту;

• обмотка стволів ловчими поясами для боротьби зі шкідниками.

Восени у дерев починається активне зростання коренів, тому важливо подбати про їхнє підживлення. Органічні та фосфорно-калійні добрива допоможуть підвищити морозостійкість рослин та покращити майбутній урожай. Суха погода у вересні – зручний момент для побілки скелетних гілок, що запобігатиме сонячним опікам кори навесні.
Кінець вересня – час для обрізання гілок, які не плодоносять. Це стосується не тільки дерев, а й чагарників, таких як чорна смородина, малина та аґрус. У цей період також можна висаджувати нові саджанці, які вже зміцніли та готові до зими. Крім того, вересень – слушний місяць для пересадки полуниці, щоб наступного року вже отримати перший урожай.
Поряд із збиранням овочів, потрібно підготувати ділянку до наступного сезону. На початку місяця проводять викопування картоплі, яку після сушіння відправляють на зберігання. Також збирають пізні сорти помідорів, перцю, кабачків та гарбуза.
У другій половині вересня починається збирання коренеплодів: буряків, моркви, петрушки, селери та інших овочів. За народними прикметами, коренеплоди рекомендується прибрати до 26 вересня, а от капусту та салат можна залишати на городі до перших заморозків, які зазвичай приходять ближче до середини жовтня.
Не варто забувати про бур’яни – їх необхідно видаляти з грядок, а грунт можна розпушувати і підгодовувати. Городникам рекомендується використовувати компост на зиму та боротися із ґрунтовими шкідниками.
Після 20 вересня можна розпочинати посадку озимого часнику. Для цього важливо відібрати здорові цибулини, обробити їх розчином золи, а після посадки рясно полити грядки та замульчувати їх.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні