Вівторок, 3 Грудня, 2024
ГоловнаДачаЧи можна їсти моркву із зеленою верхівкою і чи не небезпечно це...

Чи можна їсти моркву із зеленою верхівкою і чи не небезпечно це для здоров’я – що кажуть експерти

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже часто верхівки моркви до кінця сезону на грядках набувають зеленого кольору. Чи можна їсти таку моркву і чи не впливає це на здоров'я – відповідь знайдете в нашій публікації.

Чому у моркви позеленіла верхівка

Найчастіше морква починає зеленіти через те, що вона знаходиться на відкритому сонці. Це відбувається при загущених посадках, моркві нікуди рости вшир, і вона починає підніматися нагору. Саме частина, що знаходиться на сонці і починає зеленіти.

Раніше ми розповідали, як виростити солодку моркву.

Зелена частина моркви відрізняється за смаком від тієї, що росла у землі. Вся справа в тому, що в зеленій частині накопичується соланін – отруйна речовина, яка дає гіркий смак. За аналогією з картоплею.

Чи безпечно вживати моркву із зеленою верхівкою

Головне питання, яке хвилює багатьох, – це безпека вживання моркви із зеленою верхівкою. Важливо пам’ятати, що така морква може містити соланін — токсин, який присутній у деяких рослинах сімейства пасльонових. Однак у моркві вміст цієї речовини незначний, та його рівень зазвичай безпечний для споживання.

Читайте також: Не поливайте моркву протягом двох тижнів і ви здивуєтеся: коли і для чого це потрібно

Тим не менш, якщо морква почала зеленіти або в’янути, або якщо на ній з’явилися ознаки гнилі, краще уникати її вживання. У такій ситуації, як правило, краще обрізати зелену частину перед тим, як використовувати коренеплід у кулінарії.

Таким чином, морква із зеленою верхівкою цілком безпечна для вживання, якщо вона свіжа і не має ознак псування, але позеленілу частину краще зрізати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні